Škole na otocima i u malim sredinama opremljene tabletima i videolinkovima

Ilustracija: Nikola Vilić / Cropix

U MINISTARSTVU znanosti, obrazovanja i sporta danas je predstavljen CARNetov projekt "Škole 2.0", koji je Europska komisija u lipnju ove godine proglasila jednim od triju najinovativnijih projekata u sklopu "Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi" u kategoriji 'Inicijative za obrazovanje i istraživanje'.

Cilj ovog projekta je omogućiti kvalitetno i sveobuhvatno učenje na daljinu i e-obrazovanje za što širi broj korisnika - nastavnika i učenika, a u njemu sudjeluje sedam matičnih osnovnih škola s pripadajućim područnim školama:

Osnovna škola "Ljubo Babić" iz Jastrebarskog, Područna škola Plešivica, Područna škola Volavje, Područna škola Čeglje, Područna škola Petrovina, Područna škola Desinec, Osnovna škola Žakanje, Područna škola Kamanje, Područna škola Ribnik, Osnovna škola Generalski Stol, Osnovna škola Marija Martinolića na Malome Lošinju, Područna škola Veli Lošinj, Područna škola Nerezine, Područna škola Susak, Područna škola Ilovik, Područna škola Unije, Osnovna škola Šarengrad, Područna škola Bapska, Područna škola Mohovo, Osnovna škola Šećerana, Područna škola Luc, Područna škola Torjanci, Područna škola Baranjsko Petrovo Selo te Osnovna škola Brodarica s Područnom školom Krapanj.

U samim školama postavljene su bežične mreže kako bi učenici i nastavnici uz pomoć tablet računala mogli pristupati online sadržajima, digitalnim udžbenicima, koristiti ih za videokonferencije te za nastavu na daljinu. Također, sve škole uključene su i u e-Dnevnik projekt.

"Hrvatski obrazovni sustav time postaje konkurentan u Europi"

Škole su novu školsku godinu dočekale su opremljene novim tehnologijama: tablet računalima i opremom za videokonferencije. U škole je raspodijeljeno 700 tableta, a sve s ciljem kako bi i učenici na otocima i u manjim sredinama dobili kvalitetno obrazovanje.

Konkretno, u praksi to znači kako će učenici područnih škola nastavu moći videolinkom pratiti u matičnoj školi. Na taj način spriječava se napuštanje otoka i poboljšava razina znanja i obrazovanja u malim sredinama.

"Hrvatski obrazovni sustav time postaje konkurentan u Europi", poručio je ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović.

Bolji uvjeti obrazovanja na selima i otocima

Sedam osnovnih škola u Hrvatskoj u svom će radu koristiti tablete, moći komunicirati putem videolinka, imati pristup bežičnom internetu. CARNET-ov je to projekt koji omogućava bolje uvjete obrazovanja i u manje atraktivnim sredinama, na selima i otocima.


"Čujemo li se Mali Lošinj?
Čujemo se!
Pozdravljam.
Dobar dan svima."

Stotine kilometara udaljeni, za komunikaciju između Zagreba i Malog Lošinja potrebno je svega nekoliko sekundi. Projekt 'Škola 2.0' koji je u Ministarstvu obrazovanja predstavio CARNET omogućava umrežavanje centralnih i područnih škola, posebice u manjim sredinama i na otocima.

Cilj je zaustaviti smanjenje broja školaraca na tim područjima te svoj djeci omogućiti jednake uvjete i kvalitetno obrazovanje, kaže ravnatelj CARNETA, Zvonimir Stanić.

"Da djeca koja će koristiti takvu tehnologiju u nastavi mogu na jedan novi i zanimljiviji način učiti i da će oni biti sposobniji i spremniji kako za srednju školu tako i nastavak obrazovanja", kaže Stanić.

U područnim školama Brodarica, Mali Lošinj, Žakanje, Generalski stol, Jastrebarsko, Šarengrad i Šećerana podijeljeno je tako 700 tablet računala. Svaka matična škola ima e-učionicu u kojoj su video linkom povezani s područnim školama, a omogućen im je i pristup internetu. Time se povećava konkurentnost hrvatskog obrazovanja na europskom tržištu znanja, kaže ministar Željko Jovanović.

"Ako je hrvatski obrazovni sustav konkurentan u Europi onda to znači da će i hrvatsko gospodarstvo biti konkurentno s ostalim gospodarstvima EU. Da bi to bilo moguće, mora se ulagati u obrazovanje, istraživanje, razvoj, ljude... To činimo mi u Hrvatskoj", poručuje Jovanović.

Učitelji i učenici su zadovoljni

A učenici i učitelji dobro su se snašli, potvrđuje i ravnatelj OŠ Šećerana iz Belog Manastira, Drago Mavrin.

"Super su zadovoljni, pogotovo kad su dobili tabletiće. Imali smo sredina gdje nije bilo interneta, no sad je i tamo došao. Već su svi podaci u e-dnevniku i e-imeniku i sve funkcionira", kaže.

Plan Ministarstva je kroz nekoliko godina završiti projekt e-škole, koji bi omogućio besplatne elektronske udžbenike, a novcem iz strukturnih fondova visoku tehnologiju osigurat će i u preostalim školama u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.