Sjeverna Koreja: "Možete urlati koliko želite, lansirat ćemo satelite jedan za drugim!"

NAKON propalog projekta lansiranja satelita u Zemljinu orbitu, Sjeverna Koreja je danas poručila da će uskoro početi lansirati satelite jedan za drugim, bez obzira na žestoke kritike međunarodne zajednice.

Sjeverna Koreja poslala je priopćenje u kojem poručuje američkim i japanskim vlastima da mogu "urlati koliko god žele", ali da će njezini sateliti biti lansirani u svemir jedni za drugim. Tamošnje vlasti također su poručile da je istraga o uzrocima raspadanja rakete Unha-3 zaključena, a prikupljeni će podaci osigurati da se sličan debakl nikada ne ponovi.

Panetta: Kina pomagala Sjevernoj Koreji

Američki ministar obrane Leon Panetta optužio je jučer Kinu da je pomagala Sjevernoj Koreji u razvijanju "balističke rakete", čije je lansiranje prošlog tjedna neslavno završilo. Podsjetimo, prema rezoluciji UN-ovog Vijeća sigurnosti svim državama članicama, uključujući i Kinu, zabranjeno je pomaganje Sjevernoj Koreji u nuklearnim programima, kao i opskrba oružjem.

Iako je iz Pekinga stigao demantij, američki vojni stručnjaci tvrde da je nosač rakete viđen na proslavi održanoj u nedjelju u čast preminulog vođe Sjeverne Koreje kineskog dizajna, a moguće i podrijetla.



"Siguran sam da je Kina na neki način pomogla Sjevernoj Koreji u lansiranju rakete. Nisam siguran na koji način, ali vjerujem da je to istina", zaključio je Panetta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.