"Situacija s komarcima na poplavljenim područjima je alarmantna"

Foto: Facebook

DRŽAVA će isplatiti minimalnu plaću i doprinose svim radnicima koji rade u tvrtkama na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini, izjavio je danas u Županji ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, rekavši kako će se istodobno u suradnji s Poreznom upravom stradalim tvrtkama osigurati što lakše poslovanje.

"To je pitanje otpisa zaliha zato što su uništene, pitanje naplate PDV-a i predujma poreza, odnosno sve ono što su tražili poduzetnici to smo i ostvarili. Sada ide ona treća faza, da država treba osigurati obrtna sredstva putem kreditiranja ili fonda kako bi ti poduzetnici dobili svježi kapital da mogu kupiti strojeve, kupiti repromaterijal i krenuti s proizvodnjom", rekao je Mrsić.

Ministar se u Državnom stožeru za zaštitu i spašavanje susreo s predstavnicima lokalne samouprave, poslodavcima i sindikatima sa stradalih područja te vukovarske podružnice HGK.

Napomenuo je da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku o posebnom statusu poplavljenih mjesta u županjskoj Posavini, kako bi se plaće radnika tvrtki s tog područja mogle isplatiti iz državnog proračuna. "Napominjem da te plaće idu izravno radnicima na njihove tekuće račune", kazao je i dodao kako je riječ o trenutačno stotinjak radnika.

Na javnim radovima u stradalim područjima zaposleno 1020 osoba

"Još uvijek poslodavci gledaju na koji način će se ove mjere ostvariti, tako da očekujem da ćemo imati i više radnika. Po našim saznanjima to je otprilike oko stotinjak poduzetnika s oko pet stotina zaposlenika", istaknuo je Mrsić. Ocijenio je kako će "za cijeli taj dio" biti potrebno osigurati desetak milijuna kuna.


Ministar je kazao i kako je na javnim radovima u stradalim područjima zaposleno 1020 osoba, koje čine 48 posto nezaposlenih iz poplavljene županjske Posavine. Izrazio je nadu kako će barem dio tih osoba naći stalni posao i nakon završetka obnove.

Na pitanje novinara o promjenama u Vladi, kratko je kazao da je premijer mandatar i ima na raspolaganju mandate svih članova Vlade. "Uloga i obveza premijera je da osigura funkcionalnost Vlade", kazao je Mrsić, koji će tijekom dana obići i poplavljena područja.

Županja: Unatoč tretiranjima najezda komaraca nije spriječena

Unatoč nekoliko tretiranja komaraca sa zemlje na području Županje, najezda tih napasnika nije spriječena pa i dalje predstavljaju veliki problem u cijeloj županjskoj Posavini, potvrdio je danas gradski pročelnik za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Damir Parmać.

Parmać je najavio kako će stoga gradske vlasti hitno od države zatražiti tretiranje komaraca iz zraka, odnosno zrakoplovima.

Po njegovim riječima, razlozi neuspjeha u dosadašnjih ukupno tri tretiranja komaraca mogu se pronaći u činjenici da se županjska Posavina nekoliko tjedana nalazila pod ogromnim količinama poplavnih voda, što je pridonijelo razmnožavanju tih napasnika. Propustom drži i to što se tretiranju komaraca prišlo segmentirano, odnosno jer se nije prvo napravio prsten oko cijeloga grada pa se područje sužavalo i ulazilo u svaku pojedinu ulicu.


"Međutim, da se to i napravilo bilo bi nešto bolje, ali nikako dobro", kazao je Parmać i dodao kako bi i u tom slučaju netretiran ostao veliki broj okućnica, vrtova i njiva.

Naglasio je kako jedini uspjeh jamči "aviotretiranje", i to ne samo područja grada Županje, već i susjednih općina Babina Greda, Bošnjaci i Štitar.

"Obratit ćemo se hitno Ministarstvu zdravlja i dokazati da je situacija ne samo u Županji, već i u drugim područjima s komarcima alarmantna i tražit ćemo od države aviotretiranje komaraca", kazao je Parmać.

Dodao je kako je dosadašnja tri tretiranja platila država, a grad Županja, ukoliko država ne pristane na aviotretiranje, spreman je platiti još jedno tretiranje koje bu obuhvatilo cijeli grad, za što gradske vlasti namjeravaju izdvojiti 87.000 kuna.

MORH: Na poplavljenim područjima 172 vojnika

Nastavlja se angažman pripadnika Oružanih snaga na sanaciji poplavljenih područja u Slavoniji, te je tako danas na terenu ukupno 172 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu.

MORH je priopćio da vojnici nastavljaju s aktivnostima asanacije terena i uređenja Doma za djecu s posebnim potrebama "Zvjezdice" u Gunji, gdje je jučer izvršena dezinfekcija. Bojna NBKO i dalje je angažirana na aktivnostima dekontaminacije osoba i sredstava na dekontaminacijskim postajama u Rajevom Selu i Gunji.


U Račinovcima se nastavlja sanacija obalnih potpora te nanošenje zaštitnog premaza na mostu "Bejli", a za potrebe Crvenog križa angažirana su dva vozila. Pukovnija veze osigurava komunikacijske sustave, a na terenu je i Vojna policija.

Nastavlja se priprema i podjela obroka u tri poljske kuhinje, a jučer je poljska kuhinja iz Cerne premještena u Drenovce. Danas se obroci pripremaju na dvije lokacije, u Otoku i Drenovcima, a po potrebi se distribuiraju i suhi obroci te se toči pogonsko gorivo i dijeli voda, kažu u MORH-u.

Vlada usvojila prijedlog Zakona o saniranju posljedica katastrofalne poplave

Vlada je na Sjednici usvojila prijedlog Zakona o saniranju posljedica katastrofalne poplave na području Vukovarsko-srijemske županije.

Nacrtom zakona uređuje se način, postupak i rokovi donošenja Programa mjera za saniranje šteta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a s ciljem stvaranja uvjeta za normaliziranje života na stradalom području. Posebno se uređuje pitanja privremenog smještaja evakuiranih za vrijeme obnove kuća te način odlaganja mulja i glomaznog otpada. Nakon što zakon stupi na snagu Vlada će donijeti programe saniranja šteta na svakom upravnom području.


"Saniranje posljedica katastrofa zahtjeva izuzeće od redovnog propisanog postupka javne nabave. Također, provedbom ovog zakona omogućit će se zapošljavanje nezaposlenih osoba s područja pogođenih poplavom kroz program javnih radova. Zakon bi važio godinu dana od njegova stupanja na snagu u kojem razdoblju očekujem uspostavu potpunog prijašnjeg stanja", izvijestio je Ostojić.

U svrhu obnove oštećenih zgrada u međuvremenu je bilo potrebno donijeti odluku o potrebnim pripremama za sanaciju, pojasnila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

"Jedno je ono što će raditi ovlašteni inženjer građevine kao volonteri. Riječ je o snimku postojećih zgrada i izradi zapisnika i troškovnika. Druga priprema je ono što će raditi naša građevinska inspekcija u smislu rušenja zgrada opasnih po život", navela je resorna ministrica.

Gospodarstvu će se pomoći plaćanjem doprinosa obveznog osiguranje te isplatom minimalne plaće od svibnja do prosinca ove godine, najavio je ministar financija Boris Lalovac.

"Radi se negdje oko 16 milijuna kuna za 43 pravne osobe, 72 obrta, 95 OPG-a te 120 fizičkih osoba koje ne obavljaju djelatnost, ali su obvezni sami sebi plaćati doprinose. Znači, sav teret tog dijela Vlada preuzima na sebe", poručio je Lalovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.