Šipuš: Uvjeren sam da će se "Elementarne čestice" odigrati

Foto: Hina

AUTORI i redatelji postavljaju pitanja slobode i straha oko izvedbe predstave "Elementarne čestice" o čemu je jutros za N1 ponudio gledište i ministar kulture Berislav Šipuš.

"Dok sam pokušao upoznati što više ministara, nisam dobio pitanje o Elementarnim česticama. Čak sam nakratko sa strane pričao s francuskom ministricom. Ovaj događaj nije izazvao toliko zanimanja u kulturološkim krugovima", rekao je ministar o sastanku s ministrima kulture Europske unije na kojem je dobio odobrenje za izvedbu, ali i zahtjev da se ispita potencijalna opasnost za autora predstave. "Izvješće je pokazalo da je program pohvaljen od svih članova festivalskog Vijeća, ali je tu stajala rezerva Županije da će se provjeriti ima li sigurnosne opasnosti. Župan me iznenadio jer se takve stvari ne rade javno, budući da se tako bez razloga uznemiruju ljudi", kazao je Šipuš.

Predstava će se odigrati

Ministar je pojasnio uvjete održavanja predstave i istaknuo da će osiguranje MUP-a koštati puno novca. "Prije svega, festival financiraju država i Grad Dubrovnik, Županija, donatori... to je količina sredstava koja dolaze iz džepova građana i bilo bi neodgovorno da će se osiguranje naplaćivati festivalu. Uvjeren sam da će se predstava igrati, idući tjedan bi trebale početi probe", rekao je.

Šipuš  se osvrnuo na izjavu kolege Ranka Ostojića da je autor knjige "Elementarne čestice" Michel Houellebecq "deklarirani islamofob", ocijenivši da je pisac uistinu "kontroverzan", ali da "takve ocjene ne treba davati".

Dio književnih kritičara Houellebecqa optužuje zbog "vulgarnosti, opscenosti, rasizma, omalovažavanja žena i islamofobije," uz tvrdnju da namjerno izaziva javnost kako bi osvojio medijsku pažnju. Dio ga pak brani i hvali kao pobornika i borca za slobodu govora.

Houellebecq je 2002. godine optužen za poticanje rasne mržnje nakon što je islam nazvao "najglupljom religijom". Na suđenju je rekao da su njegove riječi "izvrnute": "Ja nikad nisam pokazao ni najmanji prezir prema muslimanima, ali sam uvijek jako prezirao islam". Sud ga je oslobodio optužbi prepoznavši njegovo pravo na slobodu izražavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.