Sindikat nezaposlenih podnio ustavnu tužbu

Foto: SNH

SINDIKAT NEZAPOSLENIH HRVATSKE, podnio je Ustavnom sudu 14. lipnja ove godine ustavnu tužbu zbog povrede ustavnih prava na slobodno udruživanje i prava na žalbu, odnosno na jednakost i ravnopravnost svih pred sudovima i zakonom, izvijestili su danas iz SNH.

Do tužbe je došlo zbog odbijanja zahtjeva SNH da ih se upiše u registar udruga temeljem Zakona o radu.

"SNH zaključuje da je odbijanje registracije čisto političke prirode, kako bi se onemogućilo organiziranja interesne skupine od pola milijuna nezaposlenih, koji bi tako organizirani predstavljali ozbiljnog socijalnog partnera Ministarstvu rada, a u koji resor po svojoj naravi i pripadaju.

Sindikat nezaposlenih postoji i u Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama, pa čak i u Srbiji i Crnoj Gori, a u Srbiji Sindikat nezaposlenih je socijalni partner Ministarstvu rada za utvrđivanje prava nezaposlenih.

Prema tome, pravo na osnivanje Sindikata je u gotovo svim demokratskim zemljama uzimajući u obzir međunarodne pravne akte i odredbe njihovih ustava kao što je uostalom i odredba 43. članka Ustava RH protumačeno kao univerzalno pravo na osnivanje sindikata različitih interesnih skupina.

Pravo na osnivanje sindikata od strane radnika, nikako ne može ograničiti prava drugih interesnih skupina na osnivanje Sindikata", navodi se između ostalog u priopćenju SNH.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.