Šestogodišnjem Adrianu jedina je želja dobiti mamu i tatu

Screenshot: RTL

ADRIANO ima šest godina, miljenik je prijatelja i teta u domu u Nazorovoj, ali njegova je jedina i neispunjena želja - dobiti mamu i tatu. Sretnu obitelj strpljivo čeka otkad se rodio.

No, do sada ga nitko nije ni poželio posvojiti, vjerojatno zato jer ima neuromotoričke teškoće. Uz obitelj bi, kažu stručnjaci, znatno bolje napredovao.

Osim Adriana, roditelje u Domu čeka još desetak mališana. Zbog teškoća u razvoju, starije dobi ili zato što imaju još brata ili sestru pa ih se ne želi razdvojiti, ne mogu naći posvajatelja.

Kako bi im olakšali put do nove obitelji, njihovi opisni profili sredinom mjeseca naći će se na internet stranicama Dječjeg doma Zagreb, prenosi RTL.

Opisuju obitelj kakva bi djeci trebala

"Tamo nastojimo opisati obitelj koja bi njima trebala, kakva bi ona trebala biti uz njihov opisani profil, ne dajući ni njihovu fotografiju, štiteći njihov identitet, ne dajući njihove osobne podatke", rekla je ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava.

"Adrian je jako duhovito dijete. Ima jedan vrckavi način razmišljanja i kad se mi tete šalimo, a šalimo se da nam dan bude ljepši, on jedini uhvati taj humor. On se zna tako nasmijati da se mi smijemo uz njega", kazala je odgajateljica u Dječjem domu Zagreb Ljerka Vitez.

U sustavu socijalne skrbi od 25 posvojive djece do pete godine života trenutačno ih je 15 s teškoćama u razvoju, a 368 je starije od 10 godina. Posvajanje te i druge djece usporava i složena procedura za oduzimanje roditeljske skrbi pa djeca dočekaju godine kada ih više nitko ne želi. Onima koji bi se na to i odlučili nedostaju informacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.