Sanader se posvađao sa sutkinjom: Nećete mi vi govoriti kako da se branim!

Foto: Hina

IVO SANADER već šesti dan na sudu iznosi svoju obranu u slučaju Fimi media. Na samom početku ročišta posvađao se sa sutkinjom Ivanom Čalić.

Sanader je, naime, počeo govoriti o Dragi Vidakoviću, koji je protiv njega svjedočio u prethodnom suđenju za afere Hypo i Ina-MOL. Citirao je pritom Sanader novinske napise o Vidakoviću, nakon čega ga je Čalić prekinula, kazavši da to nema nikakve veze s ovim slučajem.

"Vi ćete meni govoriti kako da se branim?", burno je reagirao Sanader, na što mu je Čalić odgovorila: "Da, hoću, jer to što govorite nema veze sa suđenjem".

Kada ga je Čalić upozorila da prestane komentirati novinske članke, Sanader je rekao da mora na taj način iznositi obranu jer se u posljednje dvije godine, objavljivanjem tajnih dokumenata u medijima, o njemu stvara dojam kriminalca. Ponovio je i da sjedi u zatvoru 11 mjeseci jer šest postupaka protiv njega nije objedinjeno te da je to jedinstveni slučaj u povijesti hrvatskog pravosuđa.

"Vi nemate mjere. Nemojte se sa mnom nadmudrivati. Ne ponavljajte se i pripazite na koji se način obraćate sudu", odbrusila je Čalić bivšem premijeru i šefu HDZ-a, nakon čega se Sanader ispričao, iako je prije toga htio ustati s klupe za svjedoke i prijetio da će napustiti sudnicu.

 "Iz kojeg razloga biste otišli?", upitala je sutkinja.

"Zato što mi ne date da se branim na način na koji ja hoću, nego na način kako vi to hoćete", rekao je Sanader.
"Ne, ne želim da se vi branite na način kako ja to hoće jer to nije niti moj posao, niti moja uloga. Da je tome tako, govori činjenica da vi već danas šesti dan iznosite svoju obranu. Samo vam kažem, imajte mjere. Vi komentirate novinske članke i komentirate drugi postupak na ovoj raspravi. Spominjete Vidakovića. U kojem trenutku je gospodin Vidaković ovdje ispitan kao svjedok?", pitala je sutkinja.
"Trebao je biti ispitan da su spojeni svi predmeti, kao što su trebali biti", kazao je Sanader.
"I opet smo na tome. Po koji put ste to ponovili?"
"Ja sam 11 mjeseci u zatvoru zbog toga što ovaj sud  nije spojio predmete".
"Po koji put ste to već ponovili", pitala je Čalić.
"Ponavljat ću dokle god budem u zatvoru", rekao je bivši premijer.

Odbacuje Barišićeve optužbe

"Prvi put sam u istražnom zatvoru završio na temelju naloga u kojem je stajalo da mi je Mladen Barišić dao 28 milijuna kuna. Ali kad je stigla optužnica u njoj je pisalo 15 milijuna kuna. Gdje je nestalo 13 milijuna? A u spisu piše da Barišić nije promijenio iskaz", osvrnuo se Sanader na optužbe koje je protiv njega iznio bivši suradnik iz HDZ-a. Tvrdi da je to "najperfidniji dio optužnice".


"Barišić kaže da mi je predao novac u dva navrata, u svibnju 2009. godine. Koji dan, koji datum, gdje? Tko je to vidio? Kada se daje toliki novac, sigurno se pamti i datum i iznos novca. Kaže da mi je predao novac u torbi. Da je Barišić nosio toliku svotu novca u torbi, moje bi ga osiguranje sigurno pregledalo i znali bi što je unutra", rekao je Sanader.

Sanader je rekao i da je nekadašnji glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček dao neistinit iskaz pod pritiskom USKOK-a i Jadranke Kosor.

"Kosor nije s neba došla na moje mjesto"

Sanader je i danas rekao da je materijalno-financijsko poslovanje HDZ-a vodilo glavno tajništvo stranke te je istaknuo da Jadranka Kosor nije s neba došla na njegovo mjesto.

"Deset godina bila je moja suradnica, zašto bih joj ja morao govoriti kako se financijski vodi stranka", rekao je Sanader, komentirajući Barišićeve tvrdnje da je na odlasku rekao Jadranki Kosor kako se stranka financira, jedna trećina legalno, a dvije trećine ispod stola.

"Nije Jadranka Kosor došla na moje mjesto s neba pa u rebra" i dodao da joj nije morao on tada govoriti kako se financira stranka. Još jednom je ponovio da je stranačke financije vodilo glavno tajništvo stranke.

Pravdajući porijeklo svoje imovine, bivši premijer je rekao da je umjetnine skupljao 35 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.