Sanader odgovarao DORH-u u slučaju HEP-TLM: To je politički progon

BIVŠI predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader danas u Županijskom državnom odvjetništvu dao je iskaz u slučaju HEP-ove jeftine prodaje struje šibenskom TLM i mostarskom Aluminiju. U zagrebačko Županijsko odvjetništvo je Sanader došao u pratnji odvjetnice Jadranke Sloković.

Sanader je svoju obranu iznosio oko 45 minuta. Sanader je nakon razgovora rekao da se radilo o dobroj odluci Vlade te da je na takvom programu HDZ dobio izbore.

"I ovdje je riječ o političkom progonu"

"Kao i u ostalim slučajevima i ovdje je riječ o političkom progonu. Riječ je odlukama, i moje i svih prethodnih Vlada pa čak i u vrijeme socijalističke Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže", kazao je nakon ispitivanja Sanader te dodao da su brodogradnji pomagali izravno iz proračuna, a drugima kroz jeftinu struju te je to politički aspekt koji se ne smije zanemariti. "Ono što želim reći da su takve odluke bile utemeljene i u političkom programu na temelju kojega smo dobili izbore", rekao je Sanader.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da su došli u fazu kada su se počele kriminalizirati odluke Vlade i nada se da će DORH odustati od progona u nekim dosadašnjim i možda budućim slučajevima.

Prema objavljenoj optužnici protiv bivšeg predsjednika Uprave HEP-a, sumnja se da je Ivan Mravak "postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od" tada "predsjednika Vlade Ive Sanadera" 2004. godine sklopio štetne ugovore za HEP. "Na sjednicama Uprave i Nadzornog odbora HEP-a održanima 12. travnja 2007. prvookrivljenik (Mravak) je zaključivanje ugovora s društvima Aluminij i TLM predstavio kao dobru i opravdanu odluku u interesu HEP-a te je na taj način, neistinito prikazujući stvarno stanje, ishodio suglasnost Uprave i Nadzornog odbora i istog dana potpisao ugovor o prodaji električne energije između HEP-a i Aluminija, uz fiksnu, za HEP štetnu cijenu, od 34,33 eura po MWh, za razdoblje od 14. travnja 2007. do 31. prosinca 2007.", piše u optužnici.

Polančec svjedok

Dodaje se da je Mravak u isto vrijeme potpisao ugovor između HEP-a i TLM-a, za razdoblje od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2011. godine, u kojem je određeno da 100 MWh isključivo ide mostarskom Aluminiju, "uz izračun cijene električne energije prema cijeni aluminija, iako ta cijena nije mjerodavna za formiranje cijene električne energije". HEP je u tom razdoblju uvezenu struju plaćao po tržišnim cijenama, a prodavao ih po mnogo nižim cijena, te je do 19. siječnja 2010. godine oštećen za 650 milijuna kuna. U toj optužnici je stajalo da se "istraga protiv okrivljenika Ive Sanadera nastavlja".

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec je nakon iskaza Uskoku oslobođen optužbi u ovom slučaju. Polančec je očekivao da će postati svjedok u slučaju. "To smo i očekivali s obzirom na činjenicu da iz obrazloženja ranijeg odustanka proizlazi kako je sve što sam u ovoj istoj zgradi govorio prije više od godinu dana bila istina. Pokazalo se da je sve što sam govorio u ranijem 36-satnom iskazu bilo vjerodostojno i istinito te da su svi materijali neupitni", kazao je nakon ispitivanja u siječnju Polančec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.