Samo za sezonu: SDP na čelo Agencije za obalni i linijski promet vraća HDZ-ovca Franičevića

Foto: Jadran Babić / Cropix

USKORO će se morati odabrati novi ljudi za čelna mjesta Agencije za upravljanje naftnim rezervama te Agencije za obalni i linijski promet.

Dosadašnji ravnatelji, naime, sele u Banovinu. Ivo Baldasar kao gradonačelnik, a HNS-ovac Goran Kovačević kao njegov zamjenik.

Dosadašnji posao nespojiv je s novom dužnošću jer Baldasar i Kovačević verifikacijom izbora automatski postaju zaposlenici Grada Splita.

SDP vraća HDZ-ovca na čelo Agencije za obalni i linijski promet

Baldasar kaže kako će njegove dužnosti preuzeti dugogodišnji HDZ-ov ravnatelj Agencije za obalni i linijski promet, kapetan Ivan Franičević Aga, koji je dolaskom Baldasara prekomandiran na mjesto pomoćnika ravnatelja.

Kao vršitelj dužnosti, Franičević će odgurati ljetnu sezonu, a onda bi se trebalo saznati tko će dobiti u ruke agenciju s godišnjim proračunom težim od 300 milijuna kuna.

Baldasar: Kapetan Franičević je stručan

Baldasar hvali stručnost kapetana Franičevića i ima puno povjerenje da će realizirati sve dogovoreno uoči izbora. To što dolazi iz redova HDZ-a ne bi trebao biti neki veći problem.

Agencija, inače, daje subvencije za održavanje brodskih linija i određuje cijene karata. Nedavno poskupljenje nije se na koncu odrazilo na uspjeh Ive Baldasara, premda su mnogi strahovali da skuplji odlazak na otoke neće ostati bez posljedica.

Kolateralna žrtva frakcionaških obračuna unutar HDZ-a i SDP-a

Baldasar je prvotno, inače, očekivao imenovanje za pomoćnika ministra turizma, no stvar se izjalovila zbog nekakvih starih frakcionaških obračuna unutar splitskog SDP-a u kojima je Baldasar pao kao kolateralna žrtva.

Mnogi su, inače, imali primjedbe što se Statut Agencije morao mijenjati zbog Baldasarovog dolaska. Naime, Statut je priječio odabir ravnatelja koji ima političke funkcije, poput saborskog zastupnika ili, kao u Baldasarovom slučaju, gradskog vijećnika. Baldasar nam je kazao da je odredba bila potpuno neprirodna i stavljena zbog nekakvih razračunavanja unutar HDZ-a.

Najzapaženiji potez ravnatelja Agencije za naftne rezerve - smanjenje plaće

U svakom slučaju, i jedno i drugo mjesto čelnika agencije vrlo je atraktivno i nema nikakve sumnje da će mnogi unutar vladajuće koalicije biti zainteresirani, čak i nakon što je Kovačević sebi nedavno smanjio plaću, što je svakako bio najzapaženiji potez koji je ostvario kao ravnatelj Agencije za upravljanje naftnim rezervama.

Druga Baldasarova zamjenica, SDP-ovka Aida Batarelo neće imati problema poput kolega. Vlasnica je knjigovodstvenog servisa pa joj Vlada neće morati tražiti zamjenu.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.