Saborski zastupnici raspravljaju o predškolskom odgoju

Foto: Davor Pongračić/Cropix

KONAČNI prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, u drugom čitanju stiže na saborske klupe.

Od jeseni se uvodi obavezno jednogodišnje predškolsko obrazovanje. Polemika o toj temi vodila se i u prvom čitanju zakonskih izmjena. Naime, iako je oporba isticala podršku prijedlozima Ministarstva obrazovanja, pitaju otkud novac za dodatni sadržaj.

"Apsolutno nisu potrebna dodatna sredstva u odnosu na ono što je osigurano u državnom proračunu za 2013.", istaknuo je ministar obrazovanja Željko Jovanović, koji pojašnjava kako je cilj pripremiti djecu za školu, pomoći im u svladavanju osnova čitanja, učiti ih lijepom ponašanju, higijeni i osnovama zdravstvenog i građanskog odgoja.

Prema podacima Ministarstva trećina djece u 2011. godini, nije bila uključena ni u kakav oblik predškolskog odgoja.

U Saboru nastavljena rasprava o prošlotjednom kvorumu

U Saboru se nastavio sukob od petka kad je oporba optužila predsjedavajućeg Nenada Stazića da prilikom verifikacije dvoje novih zastupnika nije bilo kvoruma. Iako su stručne službe izbrojale 77 ljudi u Sabornici, oporba tvrdi da ih je samo 75 imalo pravo glasa. Danas je to opet bio razlog sukoba HDZ-ovog Davorina Mlakara i predsjedavajućeg Nenada Stazića.

"To ponašanje prelazi sve granice demokratski pristojnog načina ophođenja u Parlamentu. Donesene odluke u petak ne mogu biti validne, dok se ne utvrdi je li uopće postojala potrebna većina za donošenje odluka", rekao je Mlakar.

"Vaše rušenje kvoruma je nešto što će ostati zabilježeno u analima povijesti Hrvatskog sabora kao jedan od najsramotnijih dana. O tome vodite računa, ne preda mnom, ne pred SDP-om, pred građanima Hrvatske koji gledaju kako se ponašate", istaknuo je Stazić.

HDZ-ovci su na tiskovnoj konferenciji nastavili s napadima na Stazića i ostatak vladajućih. "Ako idete varati na prebrojavanju glasova, onda ste spremni činiti i sve druge nepodopštine i prevare, i nastavit ćemo se dalje, i pravnim i političkim sredstvima boriti kako bismo dokazali da se u petak u Hrvatskom saboru dogodilo nešto vrlo nedemokratski, da se dogodilo nešto vrlo amoralno", poručio je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.