Sabor o Fondu hrvatskih branitelja: "Linić ne želi prenositi dionice u Fond, a prodaje sva državna poduzeća"

Foto: Hina

SABOR raspravlja o izvješću o lanjskom poslovanju Fonda hrvatskih branitelja u kojem je na kraju prošle godine bilo nešto više od 1,2 milijarde kuna, što je za 300 milijuna kuna manje nego godinu dana ranije.

Za pet milijuna kuna manja je bila i dobit koja je iznosila nešto manje od 129 milijuna kuna, a u izvješću je naglašeno i kako su lani isplaćene dvije trećine dobiti, od čega polovica vlasnicima udjela, a polovica uplaćena u Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja.

Laburist Mladen Novak u raspravi se zapitao je li Fond održiv na ovakav način, s obzirom da Vlada ne želi nastaviti prenositi dionice u Fond koje su nužne za njegov opstanak.

"Onda se dogodilo da je ministar Linić izuzetno rezolutno izjavio 'ja ne dam dionice HPB-a i Croatia osiguranja Braniteljskom fondu'. Ne da, a istovremeno Vlada ide privatizirati i prodati sva državna poduzeća kao da je to njihova djedovina. Meni je to apsurdno, da ne kažem čak bezobrazno", rekao je Novak.

Oporba: Osigurati budućnost braniteljskom fondu

"Tražimo da se dionice, nakon privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, stave u Fond i time omogući dalje projekte koji će doprinjeti boljoj svakodnevici braniteljima“, rekao je Zvonko Milas (HDZ) u raspravi o izvješću o poslovanju Fonda u 2012. godini.


Fond je, kaže Milas, itekako održiv, izvršio je ono za što je osnovan - isplaćuje se dobit braniteljima, zaklada dobro posluje.

Slično razmišlja i nezavisna Jadranka Kosor koja drži da je Fond obavio i obavlja svoju zadaću, da ima relevantnu imovinu višu od 1, 2 milijarde kuna.

Oporba upozorava da se imovina Fonda smanjuje i da se, ako se to nastavi, neće moći ulagati u razvojno-socijalne i humanitarne mjere poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, posebice djece.

Na trend smanjenja vrijednosti Fonda osvrnuo se i HNS-ov Petar Baranović. HNS, kaže, zagovara stručnu raspravu o tome, možda na relaciji Upravni odbor Fonda - saborski Odbor za branitelje, davanje ad hoc prijedloga nije odraz dovoljno ozbiljnog pristupa.

Fond je, ocijenio je Baranović, možda jedna od najplemenitijih političkih odluka u proteklih 20-ak godina, osigurao je brojne stipendije braniteljskoj djeci, nekoliko tisuća potpora braniteljima.

Labirist Mladen Novak pita se što učiniti s obzirom na rezolutne izjave ministra financija Slavka Linića da braniteljskom fondu neće dati dionice HPB-a i Croatia osiguranja, dok s druge strane Vlada ide u privatizaciju, odnosno prodaje svu državnu imovinu "kao da joj je djedovina". Upozorava i na podatak da je oko 60 posto branitelja prodalo svoje udjele u Fondu.

Na taj se podatak osvrnuo i Željko Sabo (SDP) apelirajući na branitelje koji drže preostalih 40 posto da ne prodaju svoje udjele, jer tako, kaže, pomažu da se ostvari svrha Fonda. Ovo je razvojni fond, jer ulaže u mlade, u njihovo stipendiranje, rekao je Sabo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.