SDP-ova zastupnica Ada Damjanac u sukobu interesa: Istovremeno primala plaću i naknadu

Foto: regionalexpress.hr

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv SDP-ove saborske zastupnice i načelnice Općine Fažana Ade Damjanac zbog moguće povrede članka 12. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Naime, ona je istovremeno primala plaću za obnašanje dužnosti zastupnice u Hrvatskom saboru i naknadu za volontersko obnašanje dužnosti općinske načelnice Općine Fažana, javlja Regional express.

Spomenutim je člankom Zakona propisano da dužnosnici koji za vrijeme obnašanja javne dužnosti primaju plaće za dužnost koju obnašaju ne smiju primati drugu plaću ni naknadu za obnašanje druge javne dužnosti. USKOK je utvrdio da je Ada Damjanac u razdoblju od 22. prosinca 2011. do 1. ožujka 2012. uz redovnu saborsku plaću primila i naknadu za rad općinske načelnice u Fažani.

Postupak je pokrenut i protiv SDP-ovog Mladena Rajka koji je obnašao dužnost općinskog načelnika Općine Tinjan u mandatu od 2009. do 2013. godine zbog moguće povrede istovremenog obnašanja dužnosti načelnika i obavljanja funkcije prokurista u trgovačkom društvu Cerot d.o.o, Istra Sol d.o.o. i Bala d.o.o, kao i zbog obavljanja funkcije člana uprave u Istra Sol d.o.o., a nakon isteka mandata od 22. svibnja 2013. postaje direktor trgovačkog društva Bala d.o.o. i Istra Sol d.o.o, dok je nadalje nastavio biti prokurist u trgovačkom društvu Cerot d.o.o.

Povjerenstvo pokrenulo više postupaka zbog sumnje u sukob interesa


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka odlučivanja o sukobu interesa u predmetima župana Virovitičko–podravske županije Tomislava Tolušića, zamjenika župana Varaždinske županije Alana Košića i župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića.

Povjerenstvo je pokrenulo postupke i u predmetima krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, gradonačelnika Donjeg Miholjca Zorana Kovača, saborskog zastupnika i gradonačelnika Županje Davora Miličevića i gradonačelnika Nove Gradiške Željka Bigovića.

U slučaju župana virovitičko–podravskog Tomislava Tolušića Povjerenstvo pokreće postupak zbog istovremenog obnašanja te dužnosti u mandatu od 2009. do 2013. i članstva u Nadzorom odboru trgovačkog društva Ceste d.o.o. Bjelovar.

Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju zamjenika župana Varaždinske županije Alana Košića zbog istovremenog obnašanja te dužnosti i funkcije člana Nadzornog odbora trgovačkog društva PZC VARAŽDIN d.d.

U slučaju župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića Povjerenstvo pokreće postupak zbog istodobnog obnašanja te dužnosti u mandatu od 2009. do 2013. i članstva u nadzornim odborima trgovačkih društava Park Prevlaka d.o.o. u stečaju i Zračna luka Dubrovnik d.o.o.

Postupak odlučivanja o sukobu interesa pokrenut je u slučaju krčkog gradonačelnika Darija Vasilića zbog istodobnog obnašanja te dužnosti u mandatu od 2009. do 2013. i u sadašnjem mandatu te obavljanja funkcije predsjednika Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka, koja nije proglašena pravnom osobom od posebnog interesa za jedinicu lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave.

Povjerenstvo pokreće postupak u slučaju gradonačelnika Donjeg Miholjca Zorana Kovača zbog istovremenog obnašanja te dužnosti i primanja naknade za članstvo u Upravnom vijeću ustanove Dom zdravlja Donji Miholjac.

Odluka o pokretanju postupka protiv saborskog zastupnika i županjskog gradonačelnika Davora Miličevića donesena je zbog istodobnog obnašanja tih dužnosti u mandatu od 2009. do 2013. i članstva u nadzornim odborima trgovačkih društava Sladorana d.o.o. iz Županje i Komunalac d.o.o. iz Županje.

Odluka o pokretanju postupka protiv novogradiškog gradonačelnika Željka Bigovića donesena je zbog istodobnog obnašanja te dužnosti i obavljanja funkcije predsjednika Školskog odbora Elektrotehničke i ekonomske škole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.