SDP-ov načelnik u milosti suda: Frane Lozić smije graditi i bez građevinske dozvole

Foto: Općina Milna

ŽUPANIJSKI sud u Splitu pravomoćno je oslobodio optužbe za bespravnu gradnju SDP-ovog načelnika Milne Franu Lozića, koji je početkom godine na splitskom Općinskom sudu u Splitu osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno zbog bespravne gradnje zaobilaznice oko svog mjesta.

Članak 33. KZ-a

Premda je nepobitno utvrđeno da je Lozić naložio gradnju bez odgovarajuće dozvole, Vijeće Županijskog suda u Splitu oslobodilo ga je procijenivši da se radi o beznačajnom djelu.

"Nema kaznenog djela, iako su ostvarena njegova obilježja, ako je stupanj počiniteljeve krivnje nizak, djelo nije imalo posljedicu ili su posljedice neznatne i ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen", stoji u članku 33. Kaznenog zakona koji normira beznačajno djelo.

Sudac Dinko Mešin u obrazloženju svoje osuđujuće presude naveo je kako je Lozić mogao pričekati da dobije pravomoćnu građevinsku dozvolu i onda napravi zaobilaznicu te da zakon vrijedi za sve.

Sud provjeravao je li se tko okoristio sagrađenom prometnicom

Odlučujući o žalbama, Vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem suca Bruna Kleina, odvagnulo je sve okolnosti te donijelo odluku da Lozića oslobode. Cijenili su da je građevinska dozvola naknadno dobivena te da je izgradnja zaobilaznice bila u javnom interesu, kao i da je projekt dobio zeleno svjetlo Općinskog vijeća. Nikakvu štetu nisu utvrdili, a podrobno se i provjerilo je li netko obilaznicu iskoristio za privatni interes.

Općinsko državno odvjetništvo krenulo je u postupak s još nekim inkriminacijama protiv Lozića, ali on ih je sve riješio u svoju korist.

U postupku koji se vodio pred Općinski sudom dvije točke optužbe otpale su zbog zastare, a za dvije točke Lozić je oslobođen.

U četiri dana dvaput osuđen

Sada je riješio i posljednju nepriliku u ovom predmetu, ali mu i dalje ostaje borba za povoljan ishod u slučaju koji se vodio pred Županijskim sudom u Splitu i u kojem je četiri dana prije ovog na Općinskom osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu zbog dvostruke prodaje općinskog zemljišta radi čega je Milna završila u blokadi od 11 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.