SAD odgovara na optužbe: Prikupljamo iste informacije kao i druge nacije

Foto: Guliver Image / Getty Images

SUOČENI s optužbama da špijuniraju cijeli svijet Amerikanci su objavili kako "prikupljaju iste informacije kao i druge nacije", javlja AP.

Čelnici zaduženi za informiranje sastali su se kako bi diskutirali o optužbama iz Europe prema kojima su špijunirali svoje saveznike. Ovo je jedan od slučajeva u nizu koji su proizašli iz dokumenata koje je prikupio bivši zaposlenik NSA (Agencije za nacionalnu sigurnost) Edward Snowden. Agencija je prisluškivala milijune telefona i svakodnevno pratila aktivnosti na Internetu.

Nekoliko europskih dužnosnika izjavilo je kako bi ova otkrića mogla ugroziti pregovore o transatlantskom trgovinskom sporazumu.

"Partneri ne špijuniraju jedni druge. Ne možemo pregovarati o transatlantskom tržištu ako postoji i najmanja sumnja da naši partneri špijuniraju urede naših pregovarača", izjavila je povjerenica za pravosuđe u EU Viviane Reding.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz "duboko je zabrinut i šokiran navodima da vlasti SAD-a špijuniraju EU urede". Ministar vanjskih poslova Luxemburga i zamjenik premijera Jean Asselborn izjavio je kako nema razloga sumnjati u izvještaj Der Spiegela u kojem su izneseni navodi o špijuniranju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.