SAD najavio obuku ukrajinskih vojnika

Foto: Hina

SJEDINJENE Države će uskoro početi obučavati ukrajinske vojnike, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Ashton Carter, nakon susreta s ukrajinskim kolegom Stepanom Poltorakom u Pentagonu.

"Krajem studenog ćemo obučavati 900 ukrajinskih gardista" za koje je nadležno ministarstvo unutarnjih poslova a zatim ćemo "pristupiti obuci ukrajinske regularne vojske", rekao je Carter na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Poltorakom.

"Odlučili smo pomoći Ukrajini (...) da obrani svoje granice i sačuva svoju teritorijalnu cjelovitost", rekao je Carter.

Ukrajinski ministar obrane je pak dodao da nisu razgovarali o eventualnoj isporuci oružja Ukrajini, što SAD zasad ne želi učiniti.

"O tom problemu se nije razgovaralo", kazao je Poltorak. "Imamo puno planova. Pokušavamo ostvariti one koje smo već pripremili, a onda ćemo planirati druge", rekao je.

SAD i njegovi saveznici u NATO-u pružili su diplomatsku pomoć Kijevu koji optužuje Rusiju da naoružava pobunjenike na istoku Ukrajine i da je ondje rasporedila regularnu vojsku, što Moskva niječe, priznajući tek nazočnost ruskih "dragovoljaca" koji su se samoinicijativno došli boriti.

No Washington je i dalje oprezan što se tiče vojne pomoći i umjesto oružja radije nudi ograničenu obuku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.