SAD i Iran: Upitno je možemo li prevladati ključne razlike

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry izjavio je u nedjelju kako još uvijek postoje značajne razlike između Irana i šest svjetskih sila u vezi sa spornim nuklearnim programom Teherana, s čime se suglasio i glavni iranski pregovarač.

"Očito je da još postoje ozbiljne razlike pa moramo vidjeli možemo li ostvariti neki napredak", rekao je Kerry uoči razgovora o Iranu s europskom povjerenicom za vanjsku politiku Catherine Ashton i šefovima europskih diplomacija koji su stigli na pregovore u Beč. Na tom tragu je i izjava glavnog iranskog pregovarača Abasa Arakčija koji je rekao "da spor oko svih glavnih i važnih tema ostaje".

"Nismo bili su stanju smanjiti razlike oko glavnih pitanja i upitno je možemo li", rekao je Arakči. Na sastanku s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom bit će i britanski, francuski i njemački ministri William Hague, Laurent Fabius i Frank-Walter Steinmeier. Njihovi ruski i kineski kolege neće doći na sastanak u Beču jer istodobno sudjeluju na sastanku skupine zemalja u razvoju BRICS - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, no Moskva i Peking poslali su na sastanak u Beč visoke diplomatske dužnosnike.

Visoki diplomati iz Irana i šestorke (SAD, Francuska, Britanija, Njemačka, Rusija i Kina) pokušavaju do 20. srpnja postići sporazum o smanjenju iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Pregovori su zapeli na nekoliko ključnih pitanja, kao što je količina uranija koje će Iran prema sporazumu moći obogaćivati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.