SAD i EU šokirani presudom članovima Muslimanske braće

Foto: Guliver Image/Getty Images

EUROPSKA UNIJA i Sjedinjene Države izrazili su u ponedjeljak zabrinutost presudama u Egiptu gdje je 529 pripadnika Muslimanskog bratstva osuđeno na smrt.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton je priopćila da je vijest o smrtnoj presudi dočekala "s krajnjom zabrinutošću". "Usprkos ozbiljnosti zločina za koji su osuđeni, smrtna kazna nikada ne može biti opravdana", poručila je ona.

"Ponavljam poziv EU-a egipatskim prijelaznim vlastima da u skladu s međunarodnim standardima osiguraju pravo branjenika na pravedno i pravovremeno suđenje", kaže među ostalim Ashton.

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf rekla je da su Sjedinjene Države "šokirane presudom". "Nije logično da više od 529 branjenika bude suđeno u roku od dva dana, a da to bude u skladu s međunarodnim standardima", naglasila je.

Većina osuđenih je bila uhićena tijekom sukoba koji su izbili u južnoj pokrajini al-Minji, 250 kilometara od Kaira, nakon rastjerivanja prosvjeda Muslimanskog bratstva u Kairu 14. kolovoza 2013. Sudski proces za više od 1.200 pristaša islamističkog predsjednika Mohameda Mursija kojega je vojska svrgnula u ljeto 2013., počeo je u subotu u Gornjem Egiptu, što je jedno od najvećih suđenja koja su učestala od srpnja kada su egipatske vlasti nad njima počele represiju.

Od 529 osuđenih, u zatvoru su samo 153, a ostali su pušteni, ili su na slobodi uz jamčevinu ili su u bijegu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.