Rohani: Iran se neće odreći nuklearne tehnologije, naši neprijatelji lažu

Foto: Guliver Image / Getty Images

IRAN neće pristati na "nuklearni apartheid" odričući se svog nuklearnog programa ali je spreman na "veću jasnoću", rekao je u nedjelju predsjednik Hasan Rohani uoči nastavka pregovora sa svjetskim silama.

Teheran se ne želi odreći prava na civilni nuklearni program i pristati na ograničavanje svog programa obogaćivanja uranija kao što su nedavno zatražili američki i francuski čelnici.

Iran i zemlje šestorke (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) trebaju u utorak u Beču nastaviti pregovore radi pripreme konačnog dogovora o nuklearnom pitanju.

"Želimo udovoljiti interesima iranskog naroda i nećemo pristati na nuklearni apartheid", rekao je Rohani u govoru u uredu Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI).

"Naša tehnologija i naša nuklearna znanost nisu predmet pregovora", ali "međunarodnoj zajednici možemo predložiti veću jasnoću", rekao je, prenijela je agencija Isna.

Svrha pregovora je dobiti jamstvo da je iranski program, za koji se sumnja da skriva vojni dio, isključivo miroljubive namjene, u zamjenu za potpuno ukidanje međunarodnih sankcija koje guše iransko gospodarstvo.

"Želimo poručiti svijetu da naši neprijatelji lažu" optužujući Iran da želi proizvesti atomsko oružje, dodao je, ustvrdivši da Iran nije "ništa radio u tajnosti".

Članovi šestorke moraju znati da "nećemo uzmaknuti ni pedlja u vezi s nuklearnom tehnologijom", opetovao je Rohani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.