Roditelji, oprez! Na igralištima djeci prijeti opasnost

S LIJEPIM vremenom sve je više djece na dječjim igralištima, ali i u Klaićevoj bolnici.

"Prosječno dnevno kroz našu hitnu dječju kiruršku službu zaprimimo na pregled 10-ak djece ozlijeđeno na dječjim igralištima", rekao je dr. Zoran Barčot iz Klaićeve dodajući kako je svaki 10. pacijent dijete ozlijeđeno na igralištu. No, većinom se ipak radi o lakšim ozljedama.

"Najčešće je riječ o ozljedama glave, ogrebotinama, natučenjima ili uganućima. Za ne mali dio njih igra završi i s težim posljedicama: otvorenim ranama, jačim kontuzijama glave, pa i potresima mozga ili prijelomima, pa i višestrukim, uglavnom na kostima ruke i šake", objašnjava Barčot.

"Nisu sva igrališta adekvatno opremljena niti sagrađena"

Nažalost, moguća su i teže ozljeđivanja sa smrtnim posljedicama ili trajnim invaliditetom. "Ima na žalost slučajeva da se malo dijete od, recimo, 2 ili 3 godine popne na tobogan i padne na glavu direktno na beton. Nisu sva igrališta adekvatno opremljena niti adekvatno sagrađena", kaže Barčot.

Od 484 igrališta koje održava Zrinjevac većina ih ima antistresne podloge i drvene sprave po europskim sigurnosnim standardima, kaže direktor Igor Toljan.

"Sprave ugrađene u zadnjih 5 godina su sve certificirane za sigurnost korisnika od materijala do njihove izvedbe. Ima nešto starijih sprava. Nemoguće je financijski i fizički sve to skupa promijeniti, ali se radi na izmjeni", objašnjava Toljan.

"Najčešći uzrok je nepravilno korištenje sprava"


"Dječja igrališta na području Zagreba su, smatram, među najbolje uređenima u našoj zemlji, a dobar dio njih odgovara standardima koji se danas propisuju", kaže Toljan.

Sva se igrališta dnevno obilaze i popravljaju u što kraćem roku. "Dva i pol milijuna kuna je samo prošle godine utrošeno na popravke uslijed devastacije. Znači, lom, trganje i palež, a palež je sada postao sve češći", pojašnjava direktor Zrinjevca koji se s doktorom Barčotom slaže da za ozlijede uglavnom nisu krive sprave.

"Najčešći uzrok je nepravilno korištenje sprava", kaže između ostalog Toljan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.