"Rektalno hranjenje i hidratacija" u izvješću o brutalnim tehnikama ispitivanja CIA-e

Foto: US Army/Ilustracija

SREDIŠNJA obavještajna agencija (CIA) je rutinski lagala Bijeloj kući i Kongresu o svom programu grubog ispitivanja osumnjičenih za terorizam i metodama koje su pritom korištene, piše u izvješću američkog Senata objavljenom u utorak.

Program kojeg su nakon napada od 11. rujna osmislili vanjski suradnici agencije kako bi osumnjičene natjerali da progovore bio je potpuno neučinkovit i nije osujetio niti jednu zavjeru, ocijenio je senatski Odbor za obavještavanje (SSCI) .  

Surove tehnike korištene od 2002. do 2006. godine uključivale su ispitivanje pripadnika al-Qeade i drugih zarobljenika u tajnim zatvorima na različitim lokacijama poput Afganistana, Poljske, Rumunjske i Tajlanda.

Izvješće, koje je rezultat petogodišnje istrage, otkriva da su tijekom saslušavanja osumnjičenih za terorizam korištene "puno brutalnije" tehnike od onih koje je CIA priznala javnosti i političarima.

"Ovaj dokument proučava zatvaranje najmanje 119 osoba u tajnim prekomorskim zatvorima i korištenje prisilnih tehnika saslušavanja koje u pojedinim slučajevima predstavljaju mučenje," rekla je šefica senatskog odbora Dianne Feinstein, a prenosi Reuters.

Srednjovjekovne tamnice


Među specifičnim primjerima brutalnosti, izvješće citira smrt zatvorenika koji je polugol i vezan lancima ležao na betonskom podu zatvora i od smrzavanja umro u studenom 2002. godine. 

Dijelu zatočenih je uskraćen san u trajanju do180 sati, ruke su im povremeno vezane iznad glave, a izvješće spominje i slučajeve "rektalnog hranjenja" i "rektalne hidratacije" bez realnih medicinskih povoda.

Jedan od tajnih zatvora CIA-e čija lokacija nije otkrivena je opisan kao "srednjovjekovna tamnica" u kojoj su zatočenici držani u potpunom mraku, lancima prikovani uz zidove izoliranih ćelija i bombardirani glasnim zvukovima. 

Izvješće donosi i već poznate informacije o mučenju navodnog terorista Abu Zubaydaha koji je "waterboarding" iskusio 83 puta. Zubaydah je u jednom od navrata "prestao reagirati a iz usta su mu izlazili vodeni mjehurići," iako je nakon toga vraćen u život.

Mučenje rezultiralo izmišljenim informacijama

Prema rezultatima istrage, mučenje zatočenih nije dalo nikakvih rezultata, sedam od 39 osumnjičenih ni nakon surovog ispitivanja nije dalo nikakve upotrebljive informacije, a ostatak je izmišljao priče što je rezultiralo "pogreškama u radu obavještajne agencije".


Jedan od osumnjičenih za terorizam koji je javno priznao da "izmišlja priče" je i samoproglašeni orkestrator napada od 11. rujna Khalid Sheikh Mohammed.

"Metode u pitanju, koje su temeljene na diskreditiranim prisilnim tehnikama ispitivanja kakve su koristili pojedini režimi u vrijeme Hladnog rata kako bi ljude prisilili na lažna priznanja, regularno su rezultirala izmišljenim informacijama," zaključuje izvješće.

Ravnatelj CIA-e John Brennan priznao "grijeh"

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da se takve okrutne metode ispitivanja neće više događati dok je on na čelu države te da je to ponašanje naštetilo američkim interesima u inozemstvu, a nije pomoglo borbi protiv terorizma.

Ravnatelj CIA-e John Brennan priznao je da program zatvaranja i ispitivanja "ima mana i da je agencija griješila", ali tvrdi da su izvučene informacije "unaprijedile strateško i taktičko poznavanje neprijatelja na načine koji i danas pridonose protuterorističkoj borbi".

Još se ne zna hoće li izvješće voditi do zahtjeva da sudionici odgovaraju, ali za mnoge je opisane postupke nastupila zastara.

"Mi nismo takvi"

Ravnatelj američkog saveza za građanske slobode (ACLU) Anthony Romero napisao je u komentaru u New York Timesu da Obama mora proglasiti službeni oprost visokim dužnsonicima i ostalima, kako bi jasno pokazao da su ti postupci zločinački i kako bi na taj način pomogao "da američka vlada više nikoga ne muči".


Dvojica republikanskih zastupnika izdala su priopćenje u kojemu objavljivanje senatskoga izvješća nazivaju "neopreznim i neodgovornim". "Bojimo se da bi to objavljivanje moglo ugroziti živote Amerikanaca u inozemstvu, u opasnost dovesti američke odnose sa stranim partnerima, potaknuti nasilje, našim saveznicima stvoriti političke probleme, a našim neprijatlejima poslužiti kao sredstvo novačenja", kaže se u priopćenju senatora Marca Rubia i Jima Rischa.

Neovisni senator Angus King rekao je za CNN da je objavljivanje senatskoga izvješća važno jer bi moglo pomoći da neki budući predsjednik ne posegne za tim tehnikama. "Činili smo stvari za kakve smo japanskim vojnicima nakon Drugoga svjetskog rata sudili za ratne zločine. To nije Amerika. Mi nismo takvi. To je naštetilo našem ugledu i potaknulo teroriste diljem svijeta", rekao je. "Jesmo li mučili ljude? Jesmo. Je li to upalilo? Nije", rekao je King.

Izvješće od više od petsto stranica tek je sažetak velikoga izvješća od šest tisuća stranica koji će ostati tajan. U objavljenome je sažetku i dvjestotinjak stranica povijesti programa ispitivanja i 20 opisa slučajeva ispitivanja točno određenih zatvorenika".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.