Referendumi i rebalans proračuna obilježili tjedan

Foto: Hina

OVOG je tjedna u Hrvatskoj proslavljen Dan neovisnosti i to u znaku aktualnih referendumskih inicijativa i poruka o nastojanjima izlaska iz krize. Tjedan su obilježile i najave novih rezova ususret rebalansu proračuna...

"Ako novca ne bude, ako netko na višoj razini kaže da će se morati rezati plaće onda će se vjerojatno rezati"

Sprema se rebalans proračuna, a ministar financija Boris Lalovac već je ranije poručivao da će se morati dodatno štedjeti. Ministri su redom izjavljivali da u njihovim resorima nema više prostora za uštede, a na udaru bi se mogle naći i plaće.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar tome se u svom resoru protivi jer su prosvjetarske plaće ionako premale. "Ako novca ne bude, ako netko na višoj razini kaže da će se morati rezati plaće onda će se vjerojatno rezati", rekao je Mornar.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić umiruje: ni plaće ni mirovine, kada je riječ o proračunu za iduću godinu, neće biti tema. "Ni plaće, ni mirovine se naprosto ne smiju dirati", rekla je Opačić.

"Godinu dana prije izbora nije pametno mijenjati izborni zakon"

Vlada je krenula u drugi pokušaj traženja strateškog partnera za Croatia Airlines. Dala je i pozitivno mišljenje o izmjenama Zakona o izboru predsjednika države. Protivi im se HDZ jer je do predsjedničkih izbora još samo nekoliko mjeseci. Protivio bi im se, kaže i Milanović da je riječ o suštinskim promjenama, ali nije, tvrdi. Kada je riječ o promjenama izbornih pravila za izbor saborskih zastupnika, u njih će se ići samo uz suglasnost oporbe..

"Svaka moguća izmjena ako je bude bit će uvjetovana dogovorom ili prešutnim dogovorom obiju strana", rekao je Milanović. HDZ je za preferencijalno glasovanje, ali Tomislav Karamarko poručuje: "Godinu dana prije izbora nije pametno mijenjati izborni zakon", rekao je predsjednik HDZ-a.

A inicijativa U ime obitelji inzistira na održavanju referenduma o promjeni izborih pravila. Željka Markić tvrdi da je prikupljeno dovoljno potpisa, a krenula je i polemika s ministrom Baukom o broju potrebnih potpisa. "Smatramo da se izjasnilo više od 10 posto birača o tome da traži referendum. Mi očekujemo da ćemo cijeli postupak zbrajanja potpisnih knjiga završiti u idućih 10 dana", rekla je Markić.

"Čudi me da već nemaju sve potpise jer nema tih krajeva Hrvatske gdje treba baš tri dana da dođu do Zagreba, a sumnjam da su na Palagruži skupljali potpise", rekao je Bauk.

Potpisi se prikupljaju za još jedan referendum - protiv davanja autocesta u koncesiju

A potpisi se prikupljaju za još jedan referendum - protiv davanja autocesta u koncesiju. Ovaj put inicijativa dolazi od 14 okupljenih sindikata i organizacija civilnog društva. "Želimo da narod kaže što misli", rekao je sindikalist Ozren Matijašević.

Za Milanovića je to opstrukcija Vlade u vođenju ekonomske politike, a predsjednik Ivo Josipović kaže da bi sve riješile ustavne promjene koje predlaže. "Mislim da se moramo naučiti na to da će građani vrlo često izlaziti s različitim inicijativama. Da će se za neke prikupiti potpisi, za neke neće, ali to treba biti sasvim normalno", rekao je predsjednik Josipović.

Referendum prije 23 godine odveo Hrvatsku u neovisnost

Referendum prije 23 godine odveo je Hrvatsku u neovisnost. U znaku aktualnih, protekla je ovaj tjedan proslava Dana neovisnosti, ali i u znaku gospodarske krize koja je prema riječima premijera dosadna i uporna.

Uz zahvalu braniteljima zbog kojih imamo državu, na stanje danas u društvu osvrnuo se predsjednik Sabora Josip Leko: "Treba reći da nismo podigli socijalnu sigurnost mnogih građana, za to ima puno građana, nadam se da smo kao društvo i kao institucije svjesni da na tome trebamo najviše raditi", rekao je Leko.

Hrvatska spremna za ebolu?

U Europi su potvrđeni prvi slučajevi zaraze ebolom, a u Hrvatskoj je pod preventivnim nadzorom 26 osoba, no nadležni poručuju da je opasnost minimalna.

"Bdijemo nad tim problemom, spremna je infektivna klinika i svi granični prijelazi", rekao je ministar Siniša Varga.

"Crni fondovi" opet top tema

Ovaj je tjedan nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu za slučaj Planinska nakon duže ljetne stanke. Da se osim HDZ-a novcem iz crnih fondova punio HNS i to novcem HAC-a iznio je tvrdnje bivši direktor tvrtke Josip Sapunar, što u stranci odbacuju. Policajac koji je medijima dao fotografije skrovišta Nadana Vidoševića proglašen je krivim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.