Raskol u HSP-u: Održane dvije izborne skupštine i izabrana dva predsjednika

Ilustracija: hsp.hr

BUDUĆI da su na dvjema paralelnim sjednicama izabrani različiti predsjednici Hrvatske stranke prava, moglo bi se reći je došlo do raskola u stranci.

Naime, na sjednici sabora Hrvatske stranke prava koja je održana u Osijeku za novog je predsjednika stranke umjesto Danijela Srba izabran Josip Matković iz Trogira, a na izvanrednom Saboru HSP-a u Sisku ponovno je izabran za predsjednika Daniel Srb, javlja HRT.

Izvanrednom saboru u Osijeku kojega je sazvao, kako je istaknuo, novoizabrani predsjednik Matković, nazočio je 401 pravaš iz cijele Hrvatske i osam članova Predsjedništva od ukupno 15. Kako je istaknuo, ima potporu još dva člana Predsjedništva.

"Danijel Srb ne može više biti predsjednik stranke jer je kriv za katastrofalne rezultate na parlamentarnim izborima, te ta stranka u ovom sazivu Sabora nema svoje članove", rekao je Anto Đapić koji je na današnjem izvanrednom Saboru stranke predstavljen kao član Predsjedništva.

Njega je Predsjedništvo stranke prošle godine izbacilo iz HSP-a, uz obrazloženje da je upropastio stranku. Đapić je rekao kako Časni sud HSP-a to nikada nije potvrdio, a Ministarstvo uprave također nije objavilo promjene.

"Nećemo izbaciti Srba"

Novoizabrani predsjednik Matković optužio je Srba da je htio prodati stranku HDZ-u zbog saborske fotelje. Matković je istaknuo kako predstoji konsolidacija Hrvatske stranke prava te dogovor o pravaškom ujedinjenju. Za HSP AS, čija je predsjednica Ruža Tomašić, rekao je kako se ona mora odlučiti "hoće li njezina stranka biti autohtona ili produžena ruka HDZ-a".

Na upit novinara hoće li HSP izbaciti Danijela Srba iz stranke, kako se danima medijski kalkuliralo te povezivalo s Đapićem, Matković je rekao da neće. Dodao je da na gradskoj i županijskog razini ostaje procjena kakvo će mjesto Srb dobiti u stranci "vezano za njegove sposobnosti, elokventnost i ostalo". "Nikako ne želimo osvetnički put stranke, rekao je.

Srb: Skup u Osijeku je nelegalan, to je potpuni cirkus, Đapićiželi preuzeti stranku

Gotovo u isto vrijeme u Sisku se održao izvanredni sabor HSP-a kojega je sazvao dosadašnji predsjednik Daniel Srb. Medijima je rekao da "se u Osijeku događa cirkus" te taj skup nazvao posve nelegalnim, s jednim ciljem da Anto Đapić preuzme stranku. Dodao je da su i Đapić i Matković prošle godine izbačeni iz stranke, da je to potvrdio Sud časti i provedeno u Ministarstvu uprave, te da ne mogu biti nikakvi članovi Predsjedništva. Statutom stranke je regulirano da Sabor stranke vode predsjednik Glavnog stana, što je u Sisku i bilo, vodio ga je predsjednik Berislav Gržanić.

Srb je rekao kako HSP ima 267 podružnica, te da je nazočno bilo 214 izaslanika, ili ukupno više od 400 članova. Novim statutom koji je danas usvojen novo Predsjedništvo stranke broji devet članova umjesto dosadašnjih 15, rekao je Srb.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.