Raj za osiguravatelje: Linić smanjuje odštetu za žrtve prometnih nesreća?

U MINISTARSTVU financija Slavka Linića zadnjih mjesec dana se pripremaju izmjene Zakon o obveznom osiguranju u prometu, koje bi oštećenicima trebale drastično smanjiti odštetna zahtjeve, piše Objektiv.

Za šefa radne skupine koja priprema promjene je postavljan Marijan Ćurković, koji se spominjao kao Linićev favorit za čelno mjesto Croatia Osiguranja. On se trudi u Zakon ugurati sustav medicinskih tablica s "cjenikom" za sve ozljede u prometu, koje bi marginalizirale ulogu suda u određivanju isplate oštećenicima i snizile odštetne zahtjeve. Ovim prijedlogom bi osiguravajuće tvrtke, koje svake godine ostvaruju pristojnu dobit, zadržale razinu prihoda od premija osiguranja, dok bi oštećenicima isplaćivali znatno manje iznose.

"Borba osiguravajućih kuća za ekstra profit"

Stručnjaci za tjednik tvrde kako nema nikakvog razloga da se u Hrvatskoj uvode medicinske tablice, jer sustav i bez njih sasvim dobro funkcionira. "Ovdje je kristalno jasno da se isključivo radi o borbi osiguravajućih kuća za ekstra-profit", kazao je eminentni domaći stručnjak koji upozorava da se cijele izmjene rade bez predstavnika oštećenika, Hrvatske odvjetničke komore, sudskih vještaka i udruga potrošača.

Trećina od 9 milijardi kuna godišnje koje se "obrnu" na bruto premijama otpada na osiguranje u prometu, a čini se kako su osiguravatelji preuzeli monopol na stvaranje izmjena zakona te žele progurati po njih najpovoljnije rješenje sa medicinskim tablicama. Voditelj radne skupine, Marijan Ćurković, je nakon višegodišnjeg staža u CO 2005. godine prešao u koncern Agram Dubravka Grgića. Sugovornici Objektiva tvrde da Ćurković osobno stoji iza prijedloga zakona kojega je izradio i Ministarstvu financija dostavio Institut za osiguranja Zagreb, "fantomska institucija čiji je temeljni biznis organizacija seminara za osiguravatelje".

Oštećenici za trzajnu ozljedu bi dobivali tri do četiri puta manji iznos nego do sada


Koordinatorica radne skupine za izmjenu zakona Žana Pedić iz Ministarstva financija nije željela komentirati zašto u tom tijelu nema predstavnika oštećenika, nego je samo kratko odgovorila da će se o "svim zakonskim rješenjima moći raspraviti, jer će prijedlog Zakona biti upućen u saborsku proceduru u dva čitanja".

Prema novim medicinskim tablicama, koje se žele ugraditi u Zakon, oštećenici bi za trzajnu ozljedu dobivali oko 5 tisuća kuna, iako su dosad, kroz vještačenja i sudsku praksu, dobivali tri do četiri puta veći iznos. Tjednik piše da osiguravateljski lobi želi unificirati odštete u prometu pa bi sudski postupak bio potpuno izlišan te bi se eliminirala naknada za strah i bolove, ukoliko nisu neuobičajeno jaki i ne uzrokuju patnju.

Prije godinu i pol prijedlog propao

Osiguravatelji su i prije godinu i pol pokušali progurati uvođenje medicinskih tablica, ali su ih tada odbacili Vrhovni sud, Hrvatska odvjetnička komora, Udruga sudskih vještaka te Hrvatsko društvo za medicinska vještačenja, jer su ukazali na brojne nedostatke, od preniskih postotaka za određene posljedice oštećenja, do nestručnog i neprihvatljivog zbrajanja postotaka kojim se zanemaruje osobnost oštećenika.

Tjednik piše da golemi lobistički potencijal za ovakav zakon nosi činjenica da je Ćurković u vrlo dobrim odnosima s ministrom financija. NO, čini se kako su lobisti u jednom koraku i pogriješili, jer će sporni zakon kao predstavnik Instituta za osiguranja braniti Ivica Ćosić, koji je zaposlenik odvjetničkog ureda Grgić i partneri. Taj ured vodi Dubravko Grgić, "kralj osiguranja" i šef koncerna Agram. Zakon bi na glasanje trebao doći nakon ljetne stanke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.