Radnici Hine zatražili ostavku Uprave i Upravnog vijeća agencije

Foto:

RADNIČKO vijeće Hine, Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Ogranak HND-a u Hini danas su pozvali na ostavku članove Uprave i Upravnog vijeća agencije. Iako u problemi u Hini brojni, direktan povod za "akciju" novinara bila sjednica Upravnog vijeća održana 11. travnja, na kojoj su članovi Uprave i Upravnog vijeća odlučili ignorirati nepovjerenje koje im je iskazala Vlada, odbacivši prošlog tjedna godišnje izvješće o poslovanju Hine.

U pismu upućenom  članovima Uprave i Upravnog vijeća agencije, resornom ministarstvu, Vladi, Saboru i Uredu predsjednika, predstavnici zaposlenih ističu da su umjesto stavljanja mandata na raspolaganje, slijedom negativnog mišljenja vlade od 5. travnja, o Godišnjem izvješću o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011., članovi krnjeg Upravnog  vijeća  prihvatili više odluka o reorganizaciji kojima se, uoči rasprave u Hrvatskom saboru o godišnjem izvješću Hine, Vladine ocjene o neaktivnosti i propustima Upravnog vijeća nastojalo učiniti neosnovanima.

Uz nezakonitosti u donošenju tih akata zbog kojih su već ranije zatražili da ih sud proglasi ništetnima, Radničko vijeće, Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Ogranak HND-a u pismu ističu da odluke Upravnog vijeća kojima su 11. travnja ti akti ponovo prihvaćeni smatraju nelegitimnima.

Vlada izrazila nepovjerenje zbog niza propusta i makinacija

"Nakon što im je Vlada izrazila nepovjerenje jer nisu pravodobno proveli reorganizaciju i financijsku konsolidaciju, unatoč tome što agencija godinama posluje s gubitkom a korisnici joj otkazuju suradnju, članovi Vijeća su 11. travnja prihvatili odluku o restrukturiranju i Pravilnik o unutrašnjem ustroju, te dali zadaću ravnateljici da u roku od mjesec dana provede novu sistematizaciju, kojom bi se po četvrti puta uzastopce smanjile plaće", stoji u priopćenju koje su uputili zaposlenici i HND.

Predstavnici zaposlenih pozvali su Upravu i Upravno vijeće na podnošenje ostavki i zbog toga jer još nisu usvojili Financijski plan Hine za 2012. godinu kao što je propisano Zakonom o Hini, niti su raspisali javni natječaj za izbor glavnog urednika, kojem mandat istječe 29. travnja, već su sadašnjem glavnom uredniku, koji je već ispunio uvjete za mirovinu, produljili mandat za još pola godine, s naputkom da provede hitnu reorganizaciju. Statutom Hine inače propisano je trajanje mandata glavnog urednika na četiri godine i nije predviđeno njegovo produljenje.

Inertna uređivačka politika razlog je višegodišnje silazne putanje

"Pored neuspješne poslovne politike i tehnološkog zaostajanja, inertna uređivačka politika koja ne prati promjene na medijskom tržištu,  glavni je razlog  višegodišnje silazne putanje na kojoj je nacionalna novinska agencija, stoga privremeno produljenje mandata glavnog urednika ne pridonosi izgledima za izvlačenje iz krize", smatra većina zaposlenih. 

"Mandat glavnog urednika ovjeravaju i novinari Hine na tajnom izjašnjavanju, što kod ovoga produljenja nije učinjeno, čime se također dovodi u pitanje legitimitet navedene odluke", nadalje napominju zaposlenici.

Članovi Uprave i upravnog vijeća moraju snositi odgovornost

"Radničko vijeće, Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Ogranak HND-a u Hini u pismu su zatražili od nadležnih da poduzmu sve kako bi članovi Uprave i Upravnog vijeća snosili odgovornost za izrazito loše financijsko stanje Hine, i na taj način otvorili put novom timu koji bi proveo restrukturiranje i financijsku konsolidaciju agencije, te nakon provedene opsežne javne rasprave proveo nužan preustroj Hine po uzoru na najbolje svjetske agencije", zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuju Radničko vijeće, Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Ogranak HND-a u Hini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.