Radnici Đakovštine od države traže novac za dionice, ali i ova Vlada bi ih mogla izigrati

MUKE bivših radnika poljoprivrednog kombinata Đakovština, koja je početkom godine završila u stečaju, ne prestaju.

Radnici okupljeni u udrugu od države traže novac za propale dionice, oslanjajući se na tezu da je prošla Vlada, kad je preuzela upravljački paket nad tvrtkom, prema zakonu morala raspisati poziv za otkup svih dionica, javlja HRT. Međutim, temelj za tu tužbu mogao bi pasti u vodu jer je nova Vlada najavila izmjenu zakona prema kojoj to više nije obvezno.

Podsjetimo, propast Đakovštine pokrenuta je kad je prije četiri godine iz njihovih silosa nestalo žito. Kradljivci nikad nisu otkriveni, ali na vidjelo su izašle dubioze stvorene hrvatskim privatizacijskim mešetarenjima. U to vrijeme radnici su imali trećinu vlasništva. Problem je nastao kad je država, pretvarajući otkrivene dugove u dionice, postala većinski vlasnik Đakovštine. Prema zakonu, u tom je trenutku morala ponuditi otkup svih ostalih dionica na tržištu. To se, međutim, nije dogodilo.

Sad 465 dioničara tvrtke, koja je prestala postojati u veljači nakon stečaja, od države traži naknadu za propale dionice od oko 85 milijuna kuna. Tužba je već pokrenuta, ali Vlada može novim zakonom retroaktivno promijeniti pravila o preuzimanju dionica, objašnjava HRT. Tako su seljaci ostali kratkih rukava za predano žito, radnici za dionice, a država bez nekad vrlo uspješne tvrtke sa stotinama zaposlenih. Tko je ipak zaradio na slučaju Đakovština, sud još nije presudio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.