Prosvjednici u Pakistanu traže ostavku premijera

Foto: Hina

VOĐE dva prosvjedna pokreta u Pakistanu koje su u subotu u glavni grad Islamabad dovela tisuće ljudi poručile su kako neće odustati sve dok premijer Nawaz Sharif ne podnese ostavku.

"Neću otići sve dok ne izborim istinsku slobodu za zemlju", kazala je bivša zvijezda kriketa Imran Khan koja vodi oporbenu stranku Tehreek-e-Insaaf tisućama okupljenih koje su za njim krenule u maršu iz Lahorea u četvrtak.

"Odluči se, Nawaz Sharif! Podnesi ostavku i raspiši izbore", poručio je Khan na prosvjedima koje se smatra dosad najvećim izazovom za premijera Sharifa koji je vlast preuzeo prošle godine u prvom mirnom prijenosu vlasti u Pakistanu.

Drugu prosvjednu povorku prema Islamabadu vodio je protuvladin islamistički klerik Tahir Kadri.

Khan i Kadri još nisu službeno dogovorili savez, no obojica su žestoki protivnici vlade premijera Navaza Šarifa.

Dvije kolone prosvjednika, jedna koju predvodi Khan i druga koju čine simpatizeri klerika Kadrija uputile su se istodobno prema glavnome gradu gdje od vlade koju smatraju korumpiranom traže podnošenje ostavke.

Oba okupljanja prvobitno su zabranjena, no potom je u zadnji trenutak njihovo održavanje dopušteno.

Kadri je također pozvao na Sharifovu ostavku i njegovo uhićenje.

Vlasti su uklonile sve barikade s cesta prema glavnom gradu koje su ranije postavile kako bi olakšale ulazak prosvjednika u grad a rasporedile su i tisuće policajaca i vojnika kako bi spriječile sukobe ali i pristup glavnim državnim zgradama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.