Prosvjedi u Tuzli i Sarajevu, pet dužnosnika uhićeno zbog korupcije

Foto: Index

STOTINE prosvjednika ponovo su u srijedu izašle na ulice Tuzle kako bi izrazili nezadovoljstvo svojim socijalnim položajem, a prosvjedi su nastavljeni i u Sarajevu iako su privukli znatno manje sudionika.

Na ulicama Tuzle našli su se uglavnom radnici tvrtki dovedenih do stečaja koji su i potaknuli prve prosvjede 5. veljače.

Oni su u srijedu najprije prosvjedovali pred sjedištem županijskog suda i tužiteljstva gdje su tražili brže procesuiranje odgovornih za lošu privatizaciju njihovih tvrtki čiji je krajnji rezultat njihova propast. Potom su se zaustavili pred sjedištem općine uzvikujući zahtjeve za ostavkom načelnika Jasmina Imamovića, a prosvjednu su šetnju okončali pred sjedištem skupštine Tuzlanske županije od koje su tražili što brže imenovanje nove županijske vlade.

Stotinjak prosvjednika u Sarajevu je ponovo blokiralo raskrižje u blizini Predsjedništva BiH.

Tijekom okupljanja koje se pretvorilo u neku vrstu javne tribine uz pomoć razglasnih uređaja sudionici prosvjeda su iznosili svoje probleme i tražili njihovo rješavanje. Oni i dalje inzistiraju na ostavci vlade Federacije BiH.

Zastupnički dom parlamenta FBiH u srijedu je okončao dvodnevnu izvanrednu sjednicu na kojoj se raspravljalo o uzrocima i posljedicama prosvjeda koji su započeli 5. veljače. Zastupnički dom je zaključcima konstatirao kako razumije opravdane zahtjeve nezadovoljnih građana istaknuvši pritom kako je i u sadašnjim uvjetima nužno očuvati ustavni i poredak i sigurnost uključujući tu i nesmetano odvijanje prometa.

U zaključcima se inzistira na otkrivanju počinitelja i organizatora nereda od 7. veljače a od pravosuđa je istodobno zatraženo da što hitnije procesuira dokazane slučajeve privatizacijske pljačke i gospodarskog kriminala.

Od vlade je zatraženo da što prije pripremi prijedloge zakona kojim bi se smanjila primanja izabranih i imenovanih dužnosnika a raspoloživa proračunska sredstva usmjerila ka socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Zbog korupcije uhićeni pripadnici Službe za poslove sa strancima

Pet osoba, uključujući dvojicu pripadnika Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, uhićeno je u srijedu pod sumnjom da su umiješani u korupciju, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu o cijelom slučaju, kao i iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je provela uhićenja.

Akcija pod nazivom "Pelegrino" provedena je u Mostaru, Čitluku i Širokom Brijegu. Četiri uhićena su državljani BiH, a jedan je stranac. Policija je pretražila i područni ured Službe za poslove sa strancima u Mostaru.

Iz Tužiteljstva BiH je navedeno kako su uhićeni u zamjenu za mito na protuzakonit način izdavali dozvole boravka u BiH strancima koji na to nisu imali pravo.

Služba za poslove sa strancima BiH tijekom dana je priopćila kako je uhićenje njihova dva djelatnika koji su bili na visokim dužnostima rezultat djelovanja unutarnje kontrole. Navedeno je kako je unutarnja kontrola prije pet mjeseci došla do informacija o korupciji u službi o čemu je informirano Tužiteljstvo BiH koje je otvorilo formalnu istragu te naložilo uhićenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.