Prosvjed protiv skloništa u Pokupskom Cerju: "I pse ubijaju, zar ne? Financira Grad Velika Gorica"

Foto: Facebook

UDRUGE životinja ali i brojni građani večeras pozivaju na prosvjed u Velikoj Gorici kako bi, tvrde, spasili pse koje ubijaju u skloništu Pokupsko Cerje.

"I pse ubijaju, zar ne?!

Dok vaši psi spavaju u vašim krevetima, pse u skloništu Pokupsko Cerje ubijaju i ne daju udomiteljima.

Sve to financira Grad Velika Gorica.

Oni laju, svi šute.

Pomozite nam spasiti ih od sigurne smrti. Podržite ih i pridružite nam se na mirnom prosvjedu u subotu od 20 do 21 sat u parku Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

Vi ste im jedina prilika da i oni postanu nečiji najbolji prijatelji.", stoji u pozivu SUZE, saveza za zaštitu životinja Grada Zagreba, na Facebooku.

Prosvjed organizira Udruga 60+. "Članovi Udruge 60+ odlučili su napraviti mirno okupljanje na spomen svih uspavanih njuškica u Skloništu Pokupsko Cerje. Dođite nas podržati u mirnom prosvjedu protiv eutanazije zdravih pasa.Ovaj prosvjed posvećujemo svim njuškicama koje nismo uspjeli spasiti, i to je minimum koliko smo im dužni. Mii smo njihov glas! Ne dajte svoj novac za eutanaziju.", stoji na Facebook stranici na kojoj je najavljen prosvjed.

Prosvjed protiv skloništa izazvala je informacija da je pas Bubi eutaniziran tjedan dana prije isteka roka od 60 dana i unatoč činjenici da su ga navodno dvije osobe htjele udomiti. Nakon toga, kako javlja portal vgdanas, javilo se više osoba koje tvrde da su imale problema s udomljavanjem pasa iz navedenog skloništa što je izazvalo eskalaciju nezadovoljstva.


"Što se točno tamo događa svima je enigma, vlasnik skloništa i djelatnici Gradske uprave kažu da sklonište nije plaćeno za eutanaziju već za zbrinjavanje psa lutalica, ali nakon 60 dana ih ubijaju umjesto da ih daju makar u privremeni smještaj. Stvarno ne vidim tu njihovu računicu da se plati čipiranje psa, liječenje i sve ako se on na kraju ubije, to je kao da bacate novac u vjetar. U čemu je problem? Zašto se to radi? ", pita se predsjednica Udruge za zaštitu životinja 60+ Željka Štor u razgovoru za vgdanas.hr. Dodaje, 1900 kuna dobiva se za psa u skloništu što uključuje hranu, čipiranje, karantenu i cijepljenje.

Iz skloništa tvrde: "Ljubitelji životinja švercaju s psima"

"Raspitujemo se cijelo vrijeme pa kuda odlaze te sve silne količine pasa, a onda saznamo da postoje dva kraka transportiranja pasa i mačaka preko granica – jedan preko Slovenije, dugi preko Mađarske, ali ne kod udomitelja – odvoze ih za restorane, laboratorije, bordele, vojne poligone, kojekakve vjerske obrede" – napisali su u svom priopćenju iz Pokupskog Cerja.

"To je sve njihova mašta koja stvarno prelazi neke granice, ja ne tvrdim da takve stvari ne postoje i da toga nema, svi znamo da u svakoj strukturi ima i loših stvari, ali ne možeš reći da su svi koji dođu po pse šverceri. Čim smo uspjeli dobiti desetak pasa i udomiti ih, mi smo prozvani švercerima. Zatim je došla druga udruga koja je počela s njima surađivati i oni su prozvani švercerima, pa treća grupa ljudi i tako dalje...Smiješno je to. Kaže da ih je sve tužio, ali optužbe su, normalno, odbačene", kaže gospođa Štor koju su također djelatnici skloništa za pse prijavili policiji.

Ona dalje tvrdi kako ne samo da u skloništu nisu davali pse na udomljenje već da su i psi bili gladni, bolesni, a na udomljavanje su se davale i skotne kujice.  "Skupljali smo sredstva da te štence cijepimo i čipiramo, a oni su se pravili da te kujice nisu bile kod njih iako su imale čip od Pokupskog Cerja", tvrdi Štor i kaže kako je samo bilo pitanje vremena kada će sve to eskalirati.

Grad Velika Gorica: Tražili smo odgovore

"Grad Velika Gorica je prijatelj životinja i zbog toga ulaže veliki novac iz proračuna koji se troši na zbrinjavanje napuštenih životinja. Na godišnjoj razini je to 600 tisuća kuna plus PDV. Grad Velika Gorica je o navodnim kršenjima u skloništu Pokupsko Cerje doznao putem medija, budući da nema inspekcijskih ovlasti. Slijedom toga, a u cilju brige za zaštitu životinja i brige za novac poreznih obveznika Grada Velike Gorice, Grad je od nadležnog Ministarstva poljoprivrede zatražio odgovore na pitanja koja se provlače u medijima. Po dobivanju odgovora od nadležnih institucija, koje imaju ovlasti provesti nadzor i utvrditi činjenično stanje, Grad će poduzeti odgovarajuće korake. U svakom slučaju oni će biti usmjereni na zaštitu životinja, poštivanje Zakona o zaštiti životinja i brigu za novac poreznih obveznika – odgovorili su portalu vgdanas.hr iz gradske uprave Velike Gorice.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.