Prosvjed bivših radnika tvrtke Croatia Zadar Line: "Znamo da ima novca, a ne daju nam otpremnine"

"NE POSUSTAJEMO unatoč činjenici da stečajni postupak tvrtke Croatia Zadar line d.d. traje nevjerojatnih 12 godina, čime su prekršeni svi zakoni", poručeno je danas s novog prosvjednog skupa bivših zaposlenika jedne od nekada najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj.

"Ono što tražimo je povratak imovine tvrtke vrijedne oko 100 milijuna kuna čime bi se osigurale zaslužene otpremnine", rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH Zadarske županije.

"U tom stečaju se gotovo ništa bitno nije dogodilo. Nisu očuvana radna mjesta, ljudi nisu namireni u cijelosti i vode se još neki postupci. I to je ono gdje još vidimo, ajmo reći, zrnce nade za bivše radnike. Naime, upravo je sindikat pokrenuo postupke pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske,u vezi povrata takozvanog Kruga. To je najvrjednija imovina te tvrtke, koja je pripao Čazmi pod vrlo neraščišćenim okolnostima. Trenutno se proces vodi pred Vrhovnim sudom i DORH-om i mi apeliramo da ubrzaju te postupke", ističe Uranija.

Novci postoje, ali otpremnina nema

Radnici su u 12-godišnjem procesu nekoliko puta bili izigrani i dovedeni u beznadnu situaciju u kojoj se nalaze i danas.

"Izigrana je i država, kaznene prijave smo podnijeli, no Uskok nije ništa poduzeo", naglasio je glavni sindikalni povjerenik Croatia Zadar line d.d., Ive Števanja.

"Branko Katić je potpisao ugovor. Nije dobio ono što mu je Presečki obećao, pa je potpisao ugovor Krug Čazmi, a onda otišao iz firme. Sada je i Laurus njegova bivša firma, za koju tvrdi da je prodana, ja tvrdim da nije prodana, nego je dogovoreno kako podijeliti imovinu koju su dogovorili 2000. godine. Ja ovom prilikom apeliram na Trgovački sud u Zadru da se tim radnicima prizna, kad su potpisali ugovor s Presečkim, koji nema nikakve veze i ne bi smio imati za otpremninu. Dakle, izigrani su i prevareni i sad im se ne priznaje njihovo pravo jer tobože nisu podnijeli prijavu potraživanja", naglasio je Števanja.

"Novca za otpremnine ima, stoga nećemo stati dok se ne izborimo za puna radnička prava“, zaključio je Uranija".

"Sindikat se kod upravitelja zauzeo da se spor Croatia Zadar linea u stečaju s gradom nedavno završi u korist Croatia linea. Mi smo taj spor ubrzali i ishodovali. Croatia line je prije dva mjeseca dobila dva i pol milijuna kuna. Imali smo obećanja stečajnog upravitelja da će se greška na neki način pokušati ispraviti našim naporima da svi dobiju zaslužene otpremnine, međutim, upravitelj je ipak nedavno kazao da to ne može, da su rokovi propušteni. Međutim, mi ćemo se i pored toga zauzeti kod suca da se to ipak uspije ostvariti. To je zasluženo pravo, novci postoje", poručuje Uranija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.