Proglašena opasnost od epidemije, zabranjen pristup poplavljenom području

Foto: Hina

ČETIRI bebe u dobi od 9 mjeseci do 1,3 godine koje su evakuirane iz poplavljenih područja i nalaze se u organiziranom smještaju na području Slavonskog Broda imaju problema s dišnim sustavom i povišenu temperaturu, a osmero odraslih oboljelo je od enterokolitisa i svima je pružena liječnička pomoć.

Prema izvješćima epidemioloških službi nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo iz poplavom pogođenih županija, opća epidemiološko-higijenska situacija je zadovoljavajuća.

Najveća opasnost su crijevne zarazne bolesti

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu kako je na području Brodsko-posavske županije aktivnim epidemiološkim izvidom među izmještenim stanovnicima utvrđeno osmero oboljelih s kliničkom slikom enterokolitisa (proljevi s rijetko kašastim sluzavim stolicama s grčevima).

"U ovakvim stanjima kao što su poplave, najveća opasnost su epidemije crijevnih zaraznih bolesti zbog kontaminacije životnog prostora otpadnim vodama. Najvažnije mjere za sprečavanje njihovog nastanka je strogo provođenje osobne higijene, u prvom redu temeljito i često pranje (prije i tijekom pripreme hrane, prije jela, poslije korištenja WC-a i dr) ruku sigurnom vodom i sapunom, kao i konzumiranje zdravstveno ispravne hrane i vode, te korištenje dezinfekcijskih sredstava.

Detaljne upute o higijensko-sanitarnim mjerama koje treba provoditi u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti nalaze se i na službenim stranicama HZJZ-a", rekla je za Index Goranka Petrović iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a.


Također je moguća kontaminacija vodovodne vode, ali sve dok građani slušaju upute lokalnih službi o korištenju vodovodne vode, taj se put infekcije može kontrolirati. U poplavljenim područjima građani ne smiju koristiti bunarsku vodu za konzumaciju.

Prijete zmije i glodavci

"Osigurana je dovoljna količina dezinfekcijskih sredstava za sve tri najugroženije županije. Također, postoji opasnost od ugriza glodavaca i zmija koje su zbog poplava došle u bliži kontakt s ljudima nego što je uobičajeno, kao i rizik od bolesti koje prenose glodavci svojim izlučevinama, ako njihove izlučevine dođu u kontakt s hranom i vodom za piće", kažu u HZJZ.

U organiziranom smještaju evakuiranih osoba vodoopskrba i prehrana su ističu u kontroliranim uvjetima te je rizik od crijevnih zaraznih bolesti nizak. Međutim, zbog gustog smještaja povećan je rizik od prijenosa bolesti koje se šire kontaktnim i kapljičnim putem.

Građanima se savjetuje ograničiti svoje kretanje u poplavljenim područjima, izbjegavati nepregledna, zakrčena područja, područja puna blata, grmlja i slično.

Kako bi se smanjila prisutnost zmija, važno je prostore što prije raskrčiti, ukloniti travu i grmlje, te primjereno zbrinuti smeće. Pri radu na otvorenom tijekom raskrčivanja prostora i zbrinjavanja otpada važno je imati čvršće rukavice, nositi duge hlače, te čizme ili više cipele. Također, treba paziti kuda se staje, te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti.


Pri kretanju po području gdje ima trave ili grmlja, u cilju izbjegavanja susreta sa zmijom, preporučuje se koristiti nekakav priručni štap ili granu kojim je dobro lupkati pred sobom. Naime, zmije slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato vrlo dobro osjećaju vibracije tla, pa ih takvo udaranje po tlu plaši i zmije bježe. U slučaju susreta sa zmijom, najbolje je pokušati je zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne.

U slučaju otrovnog zmijskog ugriza, zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti, kako bi se odnijela liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ugriženi ekstremitet, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

Ostojić proglasio opasnost od epidemije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić donio je danas odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti na poplavljenom području.

Područja cijele Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, te gradova Pleternice i Lipika u Požeško-slavonskoj, kao i Kostajnice i Dvora na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji, smatraju se ugroženim od epidemije zaraznih bolesti.


Radi sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na poplavljenim područjima, mjere podrazumijevaju mobilizaciju zdravstvenih radnika i drugih osoba, rekviziciju opreme, lijekova i medicinskih proizvoda, prijevoznih sredstava, privremenu uporabu poslovnih i drugih prostorija za pružanje zdravstvene zaštite, izolaciju i liječenje, te određivanje posebnih zadataka pravnim osobama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnim zdravstvenim radnicima.

Zadužuje se Hrvatski zavod za javno zdravstvo za izradu plana provedbe mjera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, kaže se u odluci.

Ostojić je na konferenciji za novinare rekao da je odluku o proglašenju opasnosti od epidemije donio nakon sinoćnje odluke Vlade o proglašenju katastrofe za Vukovarsko-srijemsku županiju.

To je prvi put u više od 20 godina hrvatske države da je ministar zdravlja donio takvu odluku, napomenuo je Ostojić.

Ministarstvo: Najpotrebnije gumene čizme i sredstva protiv komaraca

Vezano za glodavce, od izuzetne je važnosti održavanje higijene životnog prostora, zbrinjavanje smeća, te higijensko čuvanje namirnica i vode, budući da su glodavci, i sami bježeći pred poplavom, u potrazi upravo za hranom. Sva hrana treba biti dobro, hermetički zatvorena u odgovarajućim, čistim posudama, te ju treba držati na čistim, povišenim mjestima. U slučaju ugriza glodavca, osoba mora potražiti pomoć liječnika koji će, između ostaloga, procijeniti potrebu za cijepljenjem.

Treba napomenuti da je jedna od temeljnih mjera u sklopu asanacije zahvaćenih područja i mjera uništavanja glodavaca (deratizacija), koju će planski obaviti ovlašteni stručnjaci, zajedno sa mjerama dezinfekcije i dezinsekcije.

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih kažu da se u područjima pogođenih poplavom situacija mijenja iz sata u sat što se tiče materijalnih potreba. Trenutno su najurgentnije gumene čizme svih brojeva i sredstva protiv komaraca.

Crveni križ: I dalje hitna potreba za dječjom hranom i kozmetikom

Svaka je pomoć kažu i dalje dobrodošla, no obavještavaju građane koji donose stvari na punkt za prikupljanje pomoći na Zagrebačkom Velesajmu (Paviljon 34, ulazi Istok 3 i Zapad 3) da imaju na umu da su trenutno upravo navedene stvari najpotrebnije.

U HZJZ pak poručuju kako je u pitanju higijenskih potrepština neophodnih za održavanje potrebne razine higijene, kao i potreba za drugim vrstama pomoći na ugroženim područjima, najbolje kontaktirati Hrvatski Crveni križ ili lokalni stožer za zaštitu i spašavanje.

U Crvenom križu pak ponavljaju kako su najpotrebnije stvari: oprema i odjeća za djecu i novorođenčad, dječja hrana, donje rublje za djecu i odrasle, higijenske potrepštine, posteljina, pokrivači, deke, ručnici, madraci, sredstva za održavanje čistoće prostora, gumene čizme.

> Ukoliko možete ponuditi smještaj osobama koje su ostale bez kuća ili tražite smještaj za svoju obitelj posjetite  Facebook stranicu Pomoć žrtvama poplava

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.