Prihvaćen plan restrukturiranja: Keruma spasili Zaba i njegove tvrtke, Hypo i Linić bili protiv

Foto: Hina

ŽELJKO KERUM dan je proveo u Zagrebu i na koncu može biti zadovoljan. Prihvaćen je, naime, plan financijskog restrukturiranja za posrnuli Kerum d.o.o.

Ministarstvo financija tražilo odgodu, ali nisu imali ništa napismeno pa su odbijeni

Ročište je održano unatoč tome što je predstavnik Ministarstva financija po nalogu nadređenih tražio odgodu ročišta. Nije prihvaćeno jer nisu ništa dali napismeno, već se radilo o usmenom nalogu. Čini se da ovih dana u Linićevom ministarstvu vlada poprilični metež, kad nisu stigli dva slova na papir staviti.  

Za prihvaćanje plana glasalo je 72 posto vjerovnika s priznatim tražbinama, što je bilo dovoljno. Iznos tražbina za koje su vjerovnici imali pravo glasa iznosio je preko milijardu i pol kuna.

Keruma spašavali bivša supruga, gradska vijećnica, Slobodna Dalmacija, Grad Split...

Zanimljivo je svakako vidjeti tko je spasio Keruma.

Za plan su glasali Zagrebačka banka sa 378 milijuna kuna tražbine ili 24 posto, Kerumov Koteks sa 303 milijuna kuna tražbine ili 19 posto, obiteljski Joker zastupan po HGS-ovoj gradskoj vijećnici Danijeli Špalj sa 182 milijuna kuna tražbine ili 11 posto, neki dan blokirana Slobodna Dalmacija s milijun i nešto kuna potraživanja, hotel Central bivše supruge Anke Kerum koji ima potraživanje od 72 milijuna kuna temeljem hipoteke na Marjanu, Grad Split s milijun kuna potraživanja, ali ne i Hypo banka s gotovo 300 milijuna kuna tražbine ili 19 posto. Ruku je dalo i nekoliko Todorićevih firmi, ali ne radi se o prevelikim potraživanjima tako da je pomoć više bila simbolična.

Svi spašavali Željka: Za bili i sestra Mara i brat Jure

Vrijedi svakako zabilježiti i da su za plan bili Kerumov Lora Produkt sa 56 milijuna kuna, a i bivša supruga Anka osobno s potraživanjem od 25 milijuna kuna, sestra Mara Sapunar sa 5 milijuna, brat Jure na čelu Kerum trgovine s milijun i pol...

Kerum predstavljala nećakinja optužena za štetu u državnoj blagajni od 17 milijuna kuna

Hypo je kreditirao gradnju hotela Marjan i još uvijek nisu uspjeli riješiti neugodnu situaciju. Dosta govori to da nisu bili za prihvaćanje plana restrukturiranja. Kerum se nadao da će golgotu s Marjanom nekako premostiti s novim kreditom od 40 milijuna eura, od čega je pola trebao dati HBOR, s tim da je uvjet bila deblokada računa, a što je opet podrazumijevalo dobru volju Hypo banke, koja je, međutim, izostala.

Kerum je predstavljala direktorica i nećakinja Željka Kerum Topalušić protiv koje je koncem prošle godine Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog toga što je pogodovanjem vjerovnicima oštetila državu za 17 milijuna kuna. U vatru je ubačena sredinom 2012. godine nakon odlaska dugogodišnje predsjednice Uprave Kerum d.o.o. saborske zastupnice i Kerumove sestre Nevenke Bečić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.