Prestrašila ih presuda Sanaderu: MOL želi prodati Inu?

Foto: Arhiva

MAĐARSKI MOL navodno želi prodati Inu! Podsjećamo, mađarska kompanija u Ini je vlasnik 48 posto dionica.

Informaciju da se MOL želi riješiti dionica Ine objavio je Business.hr. Navodno su Mađari već angažirali savjetnika za prodaju Ine, a taj bi posao trebala voditi francuska banka Societe Generale, koja u Hrvatskoj posjeduje Splitsku banku.

Prema neslužbenim informacijama, iza ovakve Inine strategije stoji Sandor Csany, direktor OTP banke. Prema informacijama koje su dostupne na službenim stranicama mađarske naftne kompanije, OTP banka vlasnik je oko 5,4 posto dionica MOL-a.

Sve zbog presude Sanaderu?

Sve donedavno MOL je bio zainteresiran za preuzimanje većinskog dioničarskog udjela u Ini. No, sada se to čini kao nemoguća misija. Naime, iz nepravomoćne presude Ivi Sanaderu na Županijskom sudu u Zagrebu proizlazi da je hrvatska država protupravno prepustila MOL-u upravljačka prava nad Inom.

Kakve će posljedice ova odluka imati za odnose među dioničarima, bit će poznato tek nakon što presuda postane pravomoćna. No, čini se da Mađari ne žele čekati toliko dugo i riskirati potencijalne financijske gubitke. Podsjetimo, ukoliko se MOL želi riješiti dionica Ine, mora ih najprije ponuditi hrvatskoj vladi, koja prema potpisanom međudioničarskom ugovoru ima pravo prvokupa.

MOL želi kupiti Petrol?

Ukoliko MOL doista odluči prodati svoje udjele u Ini mogao bi se, prema pisanju Business.hr-a, okrenuti poslovanju u susjednoj Sloveniji. Mađari su navodno zainteresirani za kupnju ljubljanskog Petrola.

Još prije godinu dana MOL je preuzeo 19 benzinskih postaja Tuš Oila, tako da bi u slučaju kupnje Petrola na slovenskom tržištu ostale samo dvije naftne kompanije - MOL i OMV. MOL u Sloveniji trenutno ima 37 benzinskih postaja, a i ranije im je bila namjera povećati svoje udjele na slovenskom tržištu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.