Preminuo Adalbert Rebić

Screenshot: HRT

ADALBERT REBIĆ, poznati teolog, svećenik i prebendar Zagrebačke nadbiskupije, umro je jutros u svećeničkom domu u Zagrebu u 78. godini života.

Profesor biblijskih znanosti, semitskih jezika i arheologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu rođen je u Klenovcu Humskom. Srednju klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu a studij teologije i biblijskih znanosti na Papinskom sveučilištu Gregoriana i pripadnom Biblijskom institutu u Rimu, gdje je i doktorirao. Sve do svog umirovljenja 2005. godine radio je kao profesor biblijskih znanosti i orijentalnih jezika (hebrejski, aramejski, sirijski i arapski) na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je iz svoje struke 28 djela te oko 400 članaka u raznim domaćim i inozemnim časopisima.

U vrijeme agresije na Hrvatsku Rebić je obnašao dužnost predstojnika Vladina ureda za prognanike i izbjeglice.

Bit će pokopan na zagrebačkom Mirogoju, a vrijeme će se objaviti naknadno.

Šuljić: Rebić je bio izvrstan bibličar i promiocatelj biblijskih znanosti

Urednik u Kršćanskoj sadašnjosti i bivši glavni urednik Informativne katoličke agencije (IKA) don Anton Šuljić izjavio je danas kako je jutros preminuli Adalbert Rebić bio izvrstan bibličar i promicatelj biblijskih znanosti.

Bio je profesor biblijskih znanosti i semitskih jezika na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, podsjetio je Šuljić dodavši kako je u Izraelu organizirao seminare za studente teologije i hodočašća za vjernike.


Podsjetio je i na Rebićevu ulogu u nakladnoj kući Kršćanska sadašnjost, koju je, kako kaže, sredio za pristojan rad.

U nakladničkoj djelatnosti zauzimao se za široko promicanje bogoslovne misli, što je rezultiralo nizom brojnih i važnih izdanja s područja suvremene teologije.

Sućut predsjednika Josipovića povodom smrti teologa Rebića

Povodom smrti teologa i svećenika Adalberta Rebića, predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je danas poruku sućuti kardinalu Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti uvaženog teologa, znanstvenika, književnika i svećenika, profesora Adalberta Rebića. Kao vrsni bibličar, Adalbert Rebić ostat će upamćen po brojnim biblijskim izdanjima u kojima je sudjelovao kao prevoditelj, lektor i pisac komentara, te po brojnim znanstvenim radovima napisanim u području biblijske znanosti. Ostat će i u sjećanju niza generacija studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta kojima je bio omiljeni profesor", stoji u poruci.

Za vrijeme Domovinskog rata profesor Rebić se aktivno uključio u pružanje pomoći prognanicima i izbjeglicama, obavljajući dužnost predstojnika Vladina ureda za prognanike i izbjeglice, a kasnije i dužnost ministra u Vladi zaduženog za humanitarna pitanja, podsjeća Josipović.

"Upravo zbog njegova iskustva i doprinosa na humanitarnom planu te njegova ugleda, imenovao sam ga članom Vijeća za socijalnu pravdu gdje je svojim vrijednim istupima upotpunjavao mozaik različitih mišljenja o temama o kojima smo raspravljali. Osobno sam izuzetno cijenio i poštovao profesora Adalberta Rebića, i bila mi je čast surađivati s njime", stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.