Poljoprivrednicima kroz natječaje na raspolaganju 640 milijuna kuna

Foto: FAH

AGENCIJA za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas dva natječaja za potpore iz EU fondova, teška ukupno 640 milijuna kuna. Dok resorni ministar Tihomir Jakovina najavljuje početak novog investicijskog ciklusa, u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori u to sumnjaju. Ističu, kako tek mali broj poljoprivrednika može udovoljiti uvjetima natječaja.

"Iduća dva mjeseca zainteresirani će se moći prijaviti za natječaje za dvije podmjere iz Programa ruralnog razvoja, za potporu ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva i za ulaganja u preradu, marketing ili razvoj poljoprivrednih proizvoda. Dok smo kroz IPARD programe godišnje na raspolaganju imali 200 milijuna kuna, sada samo kroz dva natječaja imamo 640 milijuna kuna", pohvalio se ministar koji vjeruje da će iskorištenost biti velika.

"Raspisivanjem ovih mjera dokazujemo da program ruralnog razvoja bez obzira na veliki broj kritičara je odlično pripremljen i da kroz njega zapravo krećemo u novi investicijski ciklus, u nove investicije koje su izuzetno potrebne za našu poljoprivredu. Želimo potaknuti veću proizvodnju, preradu, izgradnju novih objekata, farmi, skladišta, hladnjača, a samim time i nova radna mjesta koja će uslijediti kroz ove investicije", rekao je Jakovina.

Potpora od 5 tisuća do 5 milijuna eura

Najniži iznos potpore je 5 tisuća eura, a najviši 5 milijuna eura za ulaganje u sektore. Najviši iznosi potpora za gradnju objekata, restrukturiranje, kupnju opreme, mehanizacija kreću se od 50 do čak 90 posto za mlade poljoprivrednike.

"Isto tako jedna novina koju će naši korisnici vjerujem koristiti je ulaganje u kupnju zemljišta i objekata radi realizacije projekta. Ono što je još dobro, taj objekt se može kupiti prije same prijave na natječaj za razliku od ostalih troškova koji su prihvatljivi samo nakon prijave na natječaj," istaknula je pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković.

Latin: Ni sam ministar više ne vjeruje u program ruralnog razvoja

Iako pozdravljaju otvaranje natječaja u poljoprivrednoj komori sumnjaju kako će broj prijava biti velik jer ističu da tek mali broj poljoprivrednika može udovoljiti uvjetima natječaja koji, tvrde, pogoduje velikim gospodarstvima. Ponovili su i svoje sumnje da će EK uskoro potvrditi Program ruralnog razvoja kojim bi hrvatskoj poljoprivredi do 2020. na raspolaganju bilo gotovo 2 milijarde i 400 milijuna eura.

"Ni sam ministar više ne vjeruje u program ruralnog razvoja. Kada bi on bio sto posto siguran da će program biti usvojen, onako kako je odaslan, onda ne bi stavljao kriterije, da ukoliko dođe do izmjene programa, da će seljaci sami snositi trošak," kaže Mijo Latin.

"Ne bi se igrao i kockao sa sudbinom hrvatske poljoprivrede i raspisivao natječaj koji nismo usuglasili s Komisijom i za koji nismo sigurni da putem natječaja mogu proći. Sigurni smo da ovo prolazi i kroz program ruralnog razvoja smo izborili najbolje mogućnosti za hrvatske poljoprivrednike," rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.