Podmetnut požar ispred zgrade kineskog veleposlanstva u San Franciscu

Screenshot: Street View

KINESKI konzulat u San Franciscu jako je oštećen nakon što je nepoznata osoba podmetnula požar ispred glavnog ulaza u zgradu, stoji u priopćenju konzulata te se dodaje da je posrijedi rijedak napad na neku kinesku misiju u inozemstvu.

U priopćenju također stoji kako se pretpostavlja da je osoba koja je požar podmetnula u srijedu navečer bila u kombiju parkiranom ispred zgrade te da je donijela dvije kante s benzinom prije izazivanja požara. Prema drugome izvješću u napadu nema ozlijeđenih.

"Oštro osuđujemo ovaj opasan, destruktivan čin namjernog paleža u kineskom konzulatu u SAD-u u kojemu je zgrada ozbiljno oštećena, a požar je zaprijetio osoblju konzulata i ostalima", kaže se u priopćenju. Zaposlenici kineskog konzulata surađuju s američkim vlastima te ih pozivaju da slučaj riješe što prije.

Sigurnost diplomatskog osoblja i misija osjetljivo je pitanje u Kini nakon što je američka vojska slučajno bombardirala zgradu kineskoga veleposlanstva u Beogradu tijekom zračnih napada na Srbiju 1999. Napad je potaknuo silovite prosvjede protiv NATO-a diljem Kine te znatno pogoršao odnose između te zemlje i SAD-a. Brojni Kinezi još uvijek su uvjereni da je bombardiranje bilo namjerno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.