Plaćanje radnika u bonovima je protuzakonito! Za Todorića i Konzum mora se pobrinuti Linić!



RADNICI Diokija, petrokemijske firme u vlasništvu Roberta Ježića, dio plaće za listopad i studeni 2011. godine dobili su u Konzumovim bonovima. Nakon toga im plaće uopće nisu isplaćivane.

Inspekcijski nadzor obavljen je i u Konzumu, ali u trgovačkom lancu Ivice Todorića Državni inspektorat nije uspio pronaći "povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela". Drugim riječima, Državni inspektorat nije uspio utvrditi plaća li i Todorić svoje radnike u Konzumovim bonovima.

"Inspekcijskim nadzorom utvrđivali smo ključnu činjenicu – da li je poslodavac svojim radnicima u posljednjih 6 mjeseci isplaćivao plaću ili dio plaće u bonovima jer se plaća i naknada plaće moraju isplaćivati u novcu, u bruto iznosu (čl. 84. st. 2. i 3. Zakona o radu), da li je bilo povreda Zakona o minimalnoj plaći, jesu li radnicima uručeni u propisanom roku obračuni plaća i naknada plaća sa propisanim sadržajem, jesu li na takve isplate obračunana i uplaćena propisana javna davanja, kao i moguću povredu odredbe čl. 28. Zakona o čeku", priopćio je Državni inspektorat.

Dioki u dva mjeseca izdao više od 440 tisuća kuna u Konzumovim bonovima

Inspektorat je utvrdio da su radnicima Diokija plaće za listopad 2011. isplaćene u dogovorenom iznosu, ali djelomično u novcu (u dva obroka), a dijelom u bonovima Konzuma. 20. prosinca uručen im je bon od 230 kuna, a 22. prosinca bon od 500 kuna. U Konzumovim bonovima je isplaćeno ukupno 330.240 kuna. Bonovi su prikazani na RS obrascima kao plaća za listopad.


Za studeni prošle godine radnicima je isplaćeno 20 posto plaće, te su im 21. veljače uručeni bonovi Konzuma od 200 kuna, koji su na RS obrascima prikazani kao plaća za taj mjesec. Radnicima Diokija u studenom 2011. ukupno je isplaćeno 90.400 kuna. Ostatak plaće nije im isplaćen, a za prosinac 2011. i siječanj 2012. godine radnici Diokija nisu dobili niti minimalne plaće.

Dioki prijavljen, o Konzumovim bonovima obaviješteno Linićevo ministarstvo

Državni inspektorat zbog toga je protiv Diokija kao poslodavca i odgovorne osobe podnio optužni prijedlog nadležnom sudu. Podnesen je i optužni prijedlog zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno i djelo prekršaja iz članka 28. Zakona o čeku.

"U postupku inspekcijskog nadzora kod poslodavca KONZUM d.d., Zagreb nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela", priopćeno je iz Državnog inspektorata, koji tvrdi da je u ovom predmetu poduzeo sve raspoložive mjere.

O Konzumovom izdavanju bonova koji služe kao sredstvo plaćanja i njihovoj uporabi Državni je inspektorat tako obavijestio Ministarstvo financija kao stručnog nositelja izrade nacrta prijedloga Zakona o čeku. Na potezu je, dakle, ministar Slavko Linić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.