Papa Franjo pomirio Boga i znanost, evoluciju i stvaranje

Foto: Hina

PAPA FRANJO se u ponedjeljak uključio u provokativnu raspravu o evoluciji i porijeklu života, rekavši da teorija Velikog praska ne proturječi, već podrazumijeva ulogu božanskog stvoritelja.

Poglavar Katoličke crkve je gledište ponudio na plenarnom skupu u Vatikanu na kojem se raspravljalo o "Evoluiranju koncepta prirode", javlja news.va.

U govoru u Papinskoj akademiji znanosti, neovisnome tijelu smještenome u Vatikanu, koje uglavnom financira Sveta stolica, papa je rekao da znanstvena objašnjenja ne isključuju Božju ulogu u stvaranju.

"Kad čitamo o stvaranju u Knjizi Postanka, mi riskiramo Boga zamišljati kao čarobnjaka, koji čarobnim štapićem može činiti štogod poželi. No to nije tako, on je ljude stvorio i potom ih pustio da se razviju prema unutarnjim zakonima koje je podario svakom kako bi mogli postići ispunjenje," rekao je Franjo i dodao da svijet nije "proizvod kaosa" već kreacija temeljena na principu ljubavi.

Evolucija nije proturječna kreaciji

"Bog nije stvoritelj u maniri mađioničara, nego Stvoritelj koji je započeo sav život. Evolucija u prirodi nije proturječna s gledištem stvaranja, jer evolucija zahtjeva stvaranje bića koja evoluiraju," pojasnio je Papa i tako nastavio s katoličkom tradicijom koja još od 1950. godine i pontifikata pape Pioa XII. zagovara stajalište da evolucija ne isključuje stvaranje.


Profesor i predsjednik Talijanskog instituta za astrofiziku Giovanni Bignami je pozdravio Franjin komentar, ocijenivši da on "pokapa pseudo teorije" kreacionista.

Papa radi na umanjivanju razlika između Crkve i znanosti

"Papina izjava je važna," rekao je Bignami talijanskoj agenciji Adnkronos. "Mi smo direktni potomci Velikog praska koji je stvorio svemir. Evolucija je iznikla iz stvaranja."

Mišljenje je ponudio i profesor filozofije Giulio Giorello s milanskog Sveučilišta degli Studi rekavši da vjeruje kako papa "pokušava umanjiti osjećaje prijepora ili pretpostavljenog prijepora" između Katoličke crkve i znanosti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.