Panetta: Iduće godine završavaju američke vojne operacije u Afganistanu



NATO i SAD planiraju iduće godine okončati svoje vojne misije u Afganistanu, izjavio je američki sekretar obrane leon Panetta. Nakon što sve vojne operacije budu završene, preostali američki i NATO-ovi vojnici posvetit će se obuci afganistanskih sigurnosnih snaga.

Ova Panettina izjava je, tvrdi Washington Post, prvi put da je jedan visoki američki dužnosnik najavio kraj rata u Afganistanu. "Nadamo se da ćemo u drugoj polovici 2013. moći napraviti tu tranziciju: prestati s vojnim operacijama i preuzeti ulogu savjetnika", kazao je Panetta novinarima u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na NATO-ovom summitu.

Inozemni vojnici u Afganistanu će biti prisutni i nakon 2013. godine, kaže Panetta, ali bit će povučeni s prvih crta bojišnice. Iako je afganistanska vojska drastično narasla u zadnjih nekoliko godina, a vojnici su bolje obučeni nego ranije, i dalje ovise o pomoći koju im pružaju međunarodne snage.

"I dalje ćemo imati važnu ulogu, ali nećemo sudjelovati u bitkama. No, to ne znači da ćemo biti nespremni za rat. Uvijek smo u stanju pripravnosti jer znamo da uvijek moramo biti u stanju da se obranimo", kaže Panetta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.