"Pamtit ćemo je po ugodnom i vedrom glasu": Umrla je Helga Vlahović

POZNATA televizijska voditeljica HRT-a Helga Vlahović umrla je danas u 68. godini života, objavio je HRT.

Prije tri godine joj je dijagnosticiran karcinom maternice, a nedavno je završila na liječenju u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici. U zadnje vrijeme su je u bolnici posjećivali samo najbliži prijatelji i rodbina. Story je pisao da se voditeljica okrenula i homeopatiji - počela je eksperimentirati s meditacijom, ljekovitim biljem i čajevima. Na HTV-u je provela gotovo cijeli život - 42 godine, no povremeno je radila čak i u mirovini.



Generacije će je pamtiti po jednoj od najugodnijih pojava u povijesti hrvatskog etera, vođenjima i uređivanju brojnih emisija poput TV magazina, glazbenih festivala, jutarnjeg programa, a ponajviše božićnog koncerta iz Beča kojeg je za HTV komentirala i prije samo dva mjeseca. Od 1996. vodila je vlastitu emisiju Govorimo o zdravlju.

Helga Vlahović Brnobić bila je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih voditeljica od početaka televizije u Hrvatskoj. 

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1964. godine radila je na Televiziji Zagreb.

Godinama komentirala prijenos novogodišnjeg koncerta iz Beča

Helga Vlahović vodila je mnoge televizijske emisije, festivale, zabavno-glazbene projekte poput TV magazina, Svijeta pozornice, Jadranskih susreta i ostalih. Bila je i voditeljica glavnog Dnevnika, emisija Jučer, danas, sutra te mnogih drugih.




Govoreći više stranih jezika, vodila je brojne domaće i međunarodne projekte i festivale sve do natjecanja za pjesmu Eurovizije 1990. u Zagrebu.

Od 1996. vodila je vlastitu emisiju Govorimo o zdravlju. Helga Vlahović godinama je komentirala izravni prijenos novogodišnjeg koncerta iz Beča, čak i nakon umirovljenja 2006. godine. Od 2009. godine dobitnica je zlatnog odličja za zasluge Republike Austrije.




Život Helge Vlahović Brnobić obilježili su radio i televizija a ona im je to vratila na najbolji mogući način. Njezina visoka profesionalnost i snažna osobnost došle su do izražaja još sredinom 60-ih kada je kao mlada spikerica učila od Gordane Bonetti, Ljube Jelčića, Zvonimira Đuretića, Marte Tomljenović i drugih kojima je uvijek bila zahvalna.

Odrastajući s  medijima u kojima je zajedno s mnogim kolegama i suradnicima ostavila  neizbrisiv trag, Helga je plijenila svojim znanjem, besprijekornim govorom i ljudskom toplinom koji su prelazili granice ekrana. 
 
Helga Vlahović obilježila je cijelu jednu televizijsku epohu i zajedno sa kolegama Oliverom Mlakarom, Željkom Fattorini, Vesnom Spinčić Prelog, Jasminom Nikić i Ksenijom Urličić pripadala je tzv. zlatnom dobu televizije u Hrvatskoj.

"Bila je najbolji urednik i voditelj kojega je HRT ikada imao"

Denis Latin je za Index kazao kako misli da Vlahović spada u najveća televizijska lica koja je Hrvatska imala u povijesti. "Ona je svakako bila najveće lice Televizije Zagreb, ali i u širem, jugoslavenskom kontekstu, je bila voditeljski i urednički broj 1.", kazao je Denis Latin i dodao kako je Helga Vlahović bila najbolji urednik i voditelj kojeg je HRT imao.

Voditeljica i urednica Katja Kušec je kazala za Index da ju je vijest o smrti Helge Vlahović zatekla. "Znala sam neke pojedinosti iz tog njenog dijela života, ali sam očekivala da je to previše daleko da ni pomislili kako će se dogoditi", kazala nam je tužna Katja Kušec te dodala da je Helga Vlahović bila prekrasna kolegica, izuzetan mentor te žena od koje se moglo puno naučiti i koja je dijelila svoje znanje.

Vijest o smrti Helge Vlahović zatekla je i voditeljicu Tončicu Čeljusku. "To je strašna vijest. Što reći, Helga je bila možda i zadnja preostala legenda HRT-a, žena ispred svog vremena, koja je u punom smislu obilježila jedno stoljeće. Bila je svjetska žena koja je govorila brojne strane jezike i posjedovala nevjerojatno znanje. Postavila je visoke visoke standarde i svima nama ostala nedosegnuti uzor", kazala je za Index Tončica Čeljuska.

"Pamtit ću je po ugodnom i vedrom glasu"

Povodom smrti ugledne televizijske voditeljice HRT-a Helge Vlahović članovima njezine obitelji izraze sućuti je uputio predsjednik Sabora Boris Šprem.

"Vijest, da je preminula ugledna i omiljena televizijska voditeljica, gospođa Helga Vlahović, duboko me rastužila. Bila je svojevrsni zaštitni znak hrvatskih malih ekrana, a generacije hrvatskih građana pamtit će ju po vrhunskom profesionalizmu te ugodnom i vedrom glasu kojim je dala svoj osobni pečat emisijama koje je vodila.

Uvjeren da će gospođa Vlahović biti trajan uzor kasnijim generacijama televizijskih i radijskih voditelja, poštovanoj obitelji izražavam najiskreniju sućut u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime", napisao je u poruci obitelji Boris Šprem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.