Pakistan u borbi protiv talibana: Krenula kopnena ofenziva na talibansko uporište

Foto: Hina

PAKISTANSKA vojska počela je u ponedjeljak kopnenu ofenzivu na prijestolnicu Sjevernog Vaziristana koju se smatra talibanskim uporištem, nakon što je dva tjedna poduzimala zračne napade.

U gradu Miranšahu vojnici su pronašli podzemne tunele i postrojenja za proizvodnju bombi, priopćila je vojska.

"Nakon evakuacije cjelokupne civilne populacije rano jutros počela je kopnena operacija u Miranšahu i oko njega", kaže se u priopćenju pakistanske vojske i dodaje da pješaštvo i pripadnici specijalnih postrojbi pretražuju kuću po kuću.

Pakistanski saveznici, posebice Sjedinjene Države, godinama pozivaju pakistansku vladu da eliminira talibanska uporišta u Sjevernom Vaziristanu, udaljenoj planinskoj regiji koja graniči s Afganistanom.

Vojska je zračne napade pokrenula 15. lipnja nakon mjeseci mirovnih pregovora između vlade i ekstremista koji nisu donijeli napredak iako je vlada premijera Navaza Šarifa željela ostvariti mirovni sporazum s militantima. Tijekom povremenih pregovora, međutim, talibani su pokrenuli nekoliko napada uključujući onaj na zračnu luku u Karačiju kada je poginulo 34 ljudi.

Nakon toga vlada je naredila evakuaciju cjelokupnoj populaciji Sjevernog Vaziristana te je 450.000 ljudi napustilo svoje domove.

Prema vojnim izvorima, od početka zračnih operacija ubijeno je 376 militanata, a 19 ih se predalo. Mnogi od ubijenih bili su Uzbeci ili kineski Ujguri. Istodobno, ubijeno je 17 vojnika pakistanske vojske, dok za sada nije jasno koliko je žrtava među civilnim stanovništvom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.