Otkriveno: Assad je mogao pasti 2012., no Zapad se nije složio

Foto: FAH

PRIJE više od tri godine Rusija je predložila da sirijski predsjednik Bašar al-Assad siđe s vlasti kao dio mirovnog sporazuma, ako je vjerovati tvrdnjama pregovarača koji je tada bio uključen u rasprave, piše Guardian.

Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade Martti Ahtisaari rekao je kako su snage Zapada krivo procijenile situaciju i odbile prijedlog. Otkad je takva odluka donesena, ubijeni su deseci tisuća ljudi, dok su milijuni raseljeni, uzrokujući najveću izbjegličku krizu od 2. svjetskog rata.

Ahtisaari je vodio razgovore s dužnosnicima iz 5 stalnih članica UN-a u veljači 2012. godine. Rekao je kako je tijekom tih rasprava ruski ambasador Vitaly Churkin iznio plan od tri točke, od kojih je jedna predlagala da se Assada skine s pozicije moći nakon mirovnih pregovora koji su počeli između režima i opozicije.

Zapad je bio uvjeren da će Assad sam pasti

No, tvrdi Ahtisaari, SAD, Velika Britanija i Francuska su bili toliko uvjereni da je diktator Assad na izmaku snaga, pa su ignorirali prijedlog. Kako tvrdi Finac, to je bila izgubljena prilika koja je dovela do tragedije.

Službeno, Rusija je svih ovih godina podupirala Assada, inzistirajući da njegova smjena ne može biti dio mirovnog sporazuma. Assad je pak rekao da ga Rusija nikad neće napustiti. Moskva je nedavno počela slati trupe, tenkove i zračne snage u Siriji kako bi stabilizirala Assadov režim i borila se protiv Islamske države.


Ahtisaari je 2008. dobio Nobelovu nagradu zbog svojeg truda na nekoliko kontinenata i više od tri desetljeća rada na rješavanja međunarodnih konflikata, uključujući one u Namibiji, Indoneziji, Iraku i Kosovu.

22. veljače poslan je na sastanak s pet stalnih zemalja članica UN-a. Vitaly Churkin dao mu je prijedlog.

"Prvo, ne smijemo dati oružje opoziciji. Drugo, moramo uspostaviti dijalog između opozicije i Assada što je prije moguće. Treće, moramo pronaći elegantan način da maknemo Assada s vlasti", ispričao je.

Churkin nije želio komentirati ono o čemu su privatno razgovarali on i Ahtisaari. Ovaj je poruku prenio zemljama Zapada.

Od 2012. zbog rata u Siriji poginulo je 220 000 ljudi

"Ništa se nije dogodilo jer su sve te zemlje, a i mnoge druge pokraj njih, bile uvjerene da će Assad biti smijenjen s vlasti u narednih nekoliko tjedana, stoga nismo ništa učinili", rekao je finski predsjednik.

Dok je Ahtisaari bio u New Yorku, Kofi Annan je bio imenovan specijalnim izaslanikom za Siriju i Arapsku ligu. Ahtisaari tvrdi kako je bio prisiljen preuzeti taj zadatak te da je vrlo brzo shvatio da nitko nikoga ne podržava.

U to vrijeme sirijski je rat proizveo 7 500 žrtava. UN vjeruje da se cifra dosad popela na 220 000, a raste i dalje. Ovaj je kaos doveo do rasta Islamske države, a više od 11 milijuna Sirijaca moralo je napustiti svoje domove.

"Morali smo ovo spriječiti. Ne vidim sada nijednu drugu opciju osim da se dobro brinemo o tim sirotima ljudima. Sada plaćamo račune za koje smo sami krivi", zaključuje je Ahtisaari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.