Otkrili "magičnu formulu"? EU daje još 120 milijardi eura za spas posrnulih gospodarstava



LIDERI Europske unije dogovorili su sinoć, nakon 13-satnih razgovora u Bruxellesu, sklapanje sporazuma za poticanje gospodarskog rasta u Uniji u visini od 120 milijardi eura, potvrdio je na konferenciji za novinare Herman van Rompuy.

"Dogovoreno je povećanje financiranja gospodarstva u visini od 120 milijardi eura za mjere za poticanje rasta, koje će se odmah početi primjenjivati. Premijeri i predsjednici svih država Europske unije nastavit će s pregovorima i sutra, kako bi se pronašlo rješenje za postizanje financijske stabilnosti", izjavio je Rompuy.
 
Pola iznosa bit će dobiveno povećanjem kapaciteta pozajmljivanja Europske investicijske banke, a druga polovina dobit će se restrukturiranjem neiskorištenih strukturalnih fondova.

"Ovaj novac mora teći kroz Europu, odnosno barem do zemljama koje je kriza najviše pogodila", rekao je Rompuy.
 
Pretpostavlja se kako će veći dio od dogovorenih 120 milijardi eura biti prikupljen iz postojećih sredstava Europske unije, kojima će se promijeniti namjena. Iako se čini kao velika količina novca, u usporedbi na veličinu sveukupnog gospodarstva Europske unije, tome nije tako.
 
Summit u Bruxellesu nastavlja se i danas, kada na dnevni red dolazi rasprava o pomoći zemljama koje su najviše pogođene krizom. Angela Merkel već je ranije, uoči summita, naglasila kako ne postoji univerzalna "magična formula" koja će izvući eurozonu iz krize. Ipak, nakon jučerašnjeg sporazuma i činjenice da je "čvrsta" njemačka kancelarka sve spremnija na kompromise, nije nemoguće da se danas postigne sporazum i o ključnom pitanju - kako pomoći posrnulim gospodarstvima Španjolske, Grčke i Cipra?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.