Osuđen policajac koji je dilao fotografije Vidoševićeve vile

Foto: Policijski službenik

POLICAJAC specijaliziran za umjetnine Josip Vrbić danas je nepravomoćno osuđen na rad za opće dobro jer je dilao fotografije Vidoševićeve vile.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić osudio je inspektora za umjetnine na devet mjeseci zatvora i zamijenio mu ih radom za opće dobro, uzimajući mu kao olakotne okolnosti raniju nekažnjavnost te činjenicu da je obiteljski čovjek.

Vrbiću se osim za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno snimanje spornih fotografija Vidoševićeve zbirke, sudilo i za neovlašteno posjedovanje oružja pronađeno tijekom pretrage njegova ureda.

Vrbić je uhićen u studenom prošle godine, a nešto manje od dva tjedna proveo je u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Policija u Hrvatskoj, a tako i Državno odvjetništvo već odavno ne mogu riješiti problem curenja podataka. Tako je bila očita blamaža DORH-a u slučaju istrage protiv Ive Sanadera kada su ne samo transkripti Sanaderovih iskaza izlazili u Jutarnjem i Večernjem listu već je objavljen i video Sanaderova iskaza koji bi trebao biti tajan.

Valja naglasiti kako se policija i službeno bavila kontaktima novinara sa sada već bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, posebice njegovim kontaktima s novinarima Jutarnjeg lista, a postoji i posebna policijsko izvješće, no o toj istrazi ne zna se ništa. Štoviše, ministar policije Ranko Ostojić bivši zaposlenik EPH javno je prije dvije godine stao u obranu Bajića kada ga se dovodilo u vezu da je upravo on bio glavni izvor informacija za novinare. Policijske službenike koji su otkrili izvor curenja podataka prozvao je zbog prekoračenja ovlasti, a 2012. godine je najavio istragu protiv istražitelja!?

Slučaj Vrbić sada bi mogao biti smokvin list kada se u raspravama bude provlačila teza o privilegiranim medijima i novinarima koji su bili na gotovo stalnoj vezi s najvišim pripadnicima policije i DORH-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.