Ostojić Goranu Vojkoviću: Ja sam u vrijeme prosvjeda bio na splitskoj rivi

Screenshot: HRT

U MREŽI prvog na Hrvatskom radiju gostovali su ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, politički analitičar portala Index Goran Vojković, a putem telefona su se, u na trenutke živahan i buran razgovor, uključili i ORaH-ov Zvonimir Mahečić te predsjednik HVIDRA-e i saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić.

Ministar Ostojić je na prozivanje gdje se nalazio tijekom vikenda dok su Zagreb potresali prosvjedni marševi šatoraša i građana kojima je dozlogrdila njihova četveromjesečna okupacija Savske 66 rekao da je bio na splitskoj rivi i da u tome nema ničeg spornog jer prema zakonu nema ovlasti rukovođenja policijom.

"Policijom rukovodi Vlado Dominić, on je i u subotu upravljao policijom, ja u to nemam sumnje," rekao je Ostojić.   

"Usmjeravanje kolona da se ne susretnu može se protumačiti na način da netko drugi upravlja policijom i tako se to na žalost i protumačilo u medijima. Moj je dojam da mediji daju previše prostora ljudima koji se bore za svoje privilegije. Dolazak branitelja u Krajišku ulicu nije nikakav propust, nitko nije ni ušao niti pokušao ući u premijerov stan, da jest, u tome bi bio spriječen," naglasio je ministar.

Pravna nesigurnost i komedija

Indexov Goran Vojković je podsjetio slušatelje i sugovornike da svaki javni prosvjed mora biti prijavljen, i da građani već 5 mjeseci trpe neprijavljeni prosvjed, uz golemu infrastrukturu koja podrazumijeva šator, struju i ostalo.

"U subotu smo vidjeli da je Josip Klemm dogovarao gdje će se ići i kojim rutama i tako de facto preuzeo ulogu ravnatelja policije. Imamo pravnu nesigurnost, stvorenu neprovođenjem zakona. Posebna je komedija da su Glogoškom i Klemmu tek jučer uručene prijave protiv remećenja javnog reda i mira, pa već bi i inspektor Clouseau našao tko je organizator prosvjeda," komentirao je Vojković.

Ostojić je ponovio službeno stajalište, kojeg je nedavno ponudio i načelnik sektora PU zagrebačke, da je dozvole i suglasnost za postavljanje šatora, priključke i grijanje na drva dao Grad Zagreb  i da policija ne može zabranit prosvjed koji nije prijavljen.

Manipulacija skupom

Zvonimir Mahečić, predstavnik stranke ORaH koja otvoreno podržava antiprosvjednike, kaže da policija ni u kom slučaju nije postupala isto prema prosvjednicima. Prema njegovom mišljenju, i vlasti i oporbi odgovara skup šatoraša jer želi njime manipulirati u svoju korist.

Predsjednik HVIDRA-e i saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić pak ocjenjuje da policija djeluje na način koji je primjeren demokratskom društvu i osuđuje "govor mržnje" antiprosvjednika usmjeren prema braniteljskoj populaciji.

Ministar Ostojić je odbio komentirati izjavu ministra branitelja Predraga Matića da šatorašima upravlja HDZ-ov Milijan Brkić, dok je Đakić ustvrdio da je to "apsolutna izmišljotina" i da je skup u Savskoj posljedica nepostojanja kvalitetnog dijaloga s resornim ministrom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.