Organizatori Pridea DORH-u: Pokrenite kazneni postupak protiv onih koji stvaraju "stožer za obranu rive"

ORGANIZATORI splitskog Pridea pozvali su Državno odvjetništvo da pokrene kazneni postupak protiv grupe koja se naziva "Građanska inicijativa", a poziva građane da im se pridruže u organiziranju "stožera za obranu rive".

Objašnjavaju da "Građanska akcija" poziva ljude da fizički pokušaju spriječiti mirno okupljanje LGBT osoba na Split Prideu pod nazivom "Jednaki pred zakonom!".

"U svjetlu nasilja od prošle godine i činjenice da se radi o pokušaju sprečavanja mirnog javnog okupljanja čija je svrha zagovaranje za zaštitu ljudskih prava, to je više nego sramotno, te predstavlja kazneno djelo. Oni čine kazneno djelo povrede prava na  okupljanje i javni prosvjed, te kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela, a koja predstavljaju zločin iz mržnje prema LGBT osobama", pišu iz Lezbijske grupe Kontra, udruge Iskorak i udruge Domine.

"Potiču na diskriminaciju i mržnju prema LGBT osobama"

"Ovim putem javno pozivamo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da pokrene kazneni postupak jer je u tijeku organizacija počinjenja kaznenog djela. Kako djelo nije dovršeno pozivamo DORH i policiju da spriječe izvršenje kaznenog djela", pišu organizatori Pridea. Dodaju kako navedena grupa već duže vrijeme širi neistinite informacije i obmane "i koristeći se čak slikama žrtve jednog strašnog zločina stvara negativnu atmosferu u Gradu Splitu, kojom se potiče na diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama".

"Očekujemo da državna tijela sada djeluju kako bi ih se spriječilo u počinjenju zločina iz mržnje", zaključuju organizatori splitskog Pridea. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.