Operacija "PlominLeaks": Može li objava nezavisnih studija zaustaviti gradnju termoelektrane na ugljen?

U STILU svjetski popularne stranice WikiLeaks, osnivača Juliana Assangea, koja je objavom raznih tajnih dokumenata zatresla mnoge vlade i korporacije u svijetu, udruga Eko Kvarner kreće u akciju pokušaja rušenja projekta izgradnje trećeg bloka termoelektrane Plomin na ugljen.

"Udruga 'Eko Kvarner' u više je navrata ukazivala da bi eventualna realizacija izgradnje trećeg bloka termoelektrane Plomin snage 500 MW sa ugljenom kao energentom i s predloženom zastarjelom tehnologijom predstavljala ne samo vrlo ozbiljnu opasnost po okoliš i zdravlje ljudi, već i da taj projekt ima krajnje upitnu gospodarsku isplativost", pišu iz Udruge Eko Kvarner u priopćenju o "objavi nezavisnih studija za projekt Plomin C".

"Čačić paušalno govori da je projekt važan za gospodarski oporavak Hrvatske"

"Nažalost, iako su takve stavove prošlih tjedana javno iznosili ne samo brojne ekološke udruge i zabrinuti građani, već i brojni za tu tematiku veoma kompetentni stručnjaci, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i nadalje potpuno paušalno istupa s tezom da se radi o projektu vitalne važnosti za Hrvatsku i njen gospodarski oporavak", dodaju iz Eko Kvarnera.

U udruzi se protive i izgradnji zamjenskog bloka za "dotrajalu termoelektranu Plomin 1", jer smatraju da se to može napraviti sa "prihvatljivim utjecajima i na okoliš i na zdravlje ljudi". Kažu kako predloženi projekt ne zadovoljava te uvjete te objašnjavaju da je to tako zbog energenta, "ugljen nasuprot ekološki daleko prihvatljivijeg plina", i predložene zastarjele tehnologije obrade ugljena, dok bi se mogla koristiti modernija tehnologija "kao što je npr. IGCC".


"Upravo zato udruga „Eko Kvarner" odlučila je da na svojoj internetskoj stranici i na svom Facebook profilu pruži javnosti na uvid niz nezavisnih ekspertiza kako bi svima bili dostupni ključni podaci o ovom projektu, a pogotovo oni koji nisu ispravno prikazani u nedavno pozitivno ocijenjenoj studiji utjecaja na okoliš", pišu iz Eko Kvarnera.

Godinama ćemo zbog Plomina plaćati skuplju struju?

Prvenstveno upozoravaju na velike troškove zbrinjavanja ugljičnog dioksida zbog kojih bi građani Hrvatske godinama trebali plaćati skuplju struju. "Smatramo očitim da je i ovaj put studija utjecaja na okoliš sačinjena u svrhu opravdavanja, a ne ocjenjivanja mogućih posljedica po okoliš predloženog projekta. Zbog svega navedenog naša udruga će sljedećih dana nastaviti objavljivati za taj projekt nepovoljne dokumente", pišu iz Eko Kvarnera.

Napominju i da je sve dokumente koje će objaviti imao i donedavni pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Davor Škrlec. "Njegovu ostavku prvenstveno doživljavamo kao moralni čin uvjetovan grubim nasiljem nad stavovima struke u vezi TE Plomin 3 od strane nekritičkih zagovornika ovog projekta koji su izravno uključeni u donošenje odluke o njegovoj realizaciji, prvenstveno Radimira Čačića", napisali su iz Eko Kvarnera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.