Opačić ukida dosadašnje porezne olakšice za djecu: Svima tek 200 kuna po djetetu

Foto: FAH

MINISTARSTVO socijalne politike i mladih priprema reformu sustava olakšica na djecu. Dosad su porezne olakšice premašivale i 1 300 kuna, a prema radnoj verziji koja je procurila u javnost, naknadu će dobivati svi, no tek 200 kuna po djetetu, donosi RTL.

Svaki roditelj imat će samo svoj osobni osnovni odbitak u odnosu na prije

Prema toj verziji uveo bi se novi sustav prema kojem bi svi dobivali od 200 do 600 kuna, ovisno o broju djece u obitelji. Primjerice, to bi značilo da bi roditelj koji ima dvoje djece i živi u metropoli s plaćom od 4 800 kuna nakon navedene reforme imao plaću od 4 888 kuna te tako bio na dobitku za 88 kuna. Za razliku od njega, onak koji trenutno zarađuje primjerice 6 300 kuna mogao bi biti siromašniji za 257 kuna, dok bi oni koji zarađuju 10 500 kuna mogli dobivati 520 kuna manje.

"Cilj je da se ukinu osobni odbici za djecu. Znači, svaki roditelj imat će samo svoj osobni osnovni odbitak u odnosu na prije. Dobivat će nešto manju plaću jer će plaćati porez", objasnila je porezna savjetnica RRIF-a Lucija Turković Jarža.

"Ministarstvo radi u cilju pravednije distribucije socijalnih naknada"

U Ministarstvu socijalne skrbi o detaljima nove reforme nisu htjeli razgovarati, no nisu ni opovrgnuli navedeno.


"Radna verzija Akcijskog plana za redefiniranje socijalnih naknada, čiji je cilj pravednija distribucija socijalnih naknada u Republici Hrvatskoj, je završena. No, s obzirom na to da je riječ o dokumentu koji pokriva više resora, nužne su dodatne konzultacije i moguće korekcije oko pojedinih rješenja", rekli su u ministarstvu.

Oporba smatra reformu predizbornim potezom

Oporbena stranka ovaj je potez ocijenila predizbornom reformom.

"SDP-ov PR savjetnik im je rekao da sada pred kraj mandata moraju stvoriti dojam da su socijalno osjetljivi", rekao je HDZ-ov Željko Reiner.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.