Odgođene sankcije: Europska komisija odgodila raspravu o "lex Perković"

Foto:  vlada.hr

"U EUROPSKOJ Komisiji za sada je odgođena rasprava o nepoštivanju europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj. U Bruxellesu očekuju da će vlasti u Zagrebu iskazanu političku volju pretočiti u konkretne korake i prestati s kršenjem europskoga zakonodavstva", piše Deutsche Welle koji se poziva na diplomatske izvore tvrdeći da se već pripremaju adekvatne sankcije ukoliko Hrvatska ne napravi ništa. 
 
Sankcije prema Hrvatskoj bile bi u skladu s članom 39 Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, a koje bi se najvjerojatnije mogle odnositi na uskraćivanje novca iz europskih fondova namijenjenog za hrvatsko pravosuđe, tvrdi isti izvor. 
 
Podsjetimo kako je Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije, hrvatskoj vladi poslala je novo pismo u kojem traži hitne izmjene zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga, poznatog kao "lex Perković". Na prvotne prozivke potpredsjednice Europske komisije žestoko su odgovorili premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. No, Milanović je na kraju, u pismu poslanom šefu Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu ipak morao popustiti i najaviti promjene zakona.
 
"Europski uhidbeni nalog protiv osumnjičenih za zločin izdan u Njemačkoj ili Francuskoj mora biti proveden i u Finskoj i u Hrvatskoj, čak i ako se odnosi na građane tih zemalja. To su pravila igre u Europi“, bila je izričita Viviane Reding nedavno govoreći na predavanju "EU i vladavina prava" u Centru za europske političke studije u Bruxellesu. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.