Obilježava se treća godišnjica velike željezničke nesreće u Rudinama

PROŠLE su tri godine od teške željezničke nesreće u Rudinama, u kojoj je život izgubilo šest osoba, dok ih je 55 zadobilo teže ili lakše tjelesne ozljede. Suđenje za nesreću još je uvijek u tijeku, a pokušavaju se utvrditi točni uzroci izlijetanja nagibnog vlaka koji je putovao prema Splitu.

Zasad se vjeruje kako je vlak izletio iz tračnica zbog nanošenja neodgovarajućeg sredstva na prugu. Zbog nesreće su se na optuženičkoj klupi našli Ivan Medak i još četvorica zaposlenika Hrvatskih željeznica.

U povodu obilježavanja treće godišnjice nesreće, koja se dogodila 24. srpnja 2009. godine, predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, HŽ-a, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Kaštela i Državne uprave za zaštitu i spašavanje položili su vijenac na mjestu nesreće.

"Incident koji se dogodio jučer u Jastrebarskom dokazuje da sustav funkcionira jer do nesreće nije došlo. Sustav je postavljen na način da ako jedan sustav zakaže, postojo još dva ili tri rezervna sustava koje štite korisnike usluga tako da smo jučer dokazali da je sustav pouzdan", rekao je član Uprave HŽ-a Ivan Vuković.

"Kočnice koje otkazuju na vlakovima, otkazuju i na automobilima. One otkazuju uslijed zamora materijala, uslijed uvjeta eksploatacije, uslijed tehničkih nedostataka. To se događa, a mi činimo da se to događa što rijeđe. Sve kontrole otkada smo mi preuzeli upravu su počele biti rigoroznije, učestalije i konkretnije", kaže Vuković.

Na novinarski upit je li nesreća poput ove u Rudinama uvjetovala slabu popunjenost nagibnih vlakova, Vuković odgovara kako je pravi razlog to što se nisu uspjeli postići adekvatni uvjeti za prometovanja ovakvih vlakova te da oni ne postižu dovoljne brzine.

"Nijedna investicija nije promašena nego nije pravilno eksploatirana u ovom periodu. Ta će se investicija u budućnosti pokazati kao jedna od boljih investicija, kao putokaz kako treba ići. Samo treba postaviti sustav na prave noge. Mi smo nažalost izgubili 10 godina u lutanjima. Treba sad ispočetka sav taj mehanizam pokrenuti, a to nije nimalo lako", zaključuje Vuković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.