Obami sve smiješno: I Bush i Clinton o sigurnosnim pitanjima raspravljali na privatnim mailovima

Foto: FaH

NAJIZGLEDNIJI republikanski predsjednički kandidat Jeb Bush koristio je kao guverner Floride privatni e-mail za raspravu o razmještaju vojnika, zaštiti nuklearnih elektrana i sličnim pitanjima, objavio je Washington Post u nedjelju. Ta je vijest uslijedila nakon otkrića da je Hillary Clinton, vjerojatna demokratska kandidatkinja, koristila isključivo privatni e-mail dok je bila državna tajnica.

Jebajeb mail

Na privatnom korisničkom računu jeb@jeb.org Bush je raspravljao o pokretima i vježbama floridske Nacionalne garde, kao i o svojoj odluci da snizi razinu zaštite nuklearki u toj saveznoj državi, piše list.

Bushevi suradnici izjavili su Postu da nijedan e-mail nije sadržavao osjetljive ili tajne podatke, a brojni događaji o kojima je pisao ionako su bili javno objavljeni.

Ipak, stručnjaci za sigurnost ističu da je privatna elektronička pošta kakvom se služio Bush osjetljivija na hakerske napade.

Demokrati su pokušali skrenuti pozornost s Clinton koja je privatni e-mail koristila kao državna tajnica, kazavši da je Bush to isto radio na Floridi gdje je bio guverner od 1999. do 2007.

Obami sve smiješno

Američki predsjednik Barack Obama našalio se u subotu na račun svojih republikanskih suparnika i gafovima sklonog potpredsjednika, kao i svoje bivše državne tajnice Hillary Clinton zbog nedavnih problema s e-mailom.

Obama se priključio guverneru Wisconsina Scottu Walkeru i demokratskom guverneru Virginije Terryu McAuliffeu na godišnjem događaju u Gridironu, večeri ispunjenoj pjesmom i skečevima o glavnim američkim političarima.


Obama se našalio da je njegovu reputaciju kao tehnološki naprednog predsjednika zasjenila Clinton, koja se našla na udaru kritika jer je kao državna tajnica koristila svoj privatni e-mail.

"Kada analizirate kako su se stvari promijenile od 2008., ja sam tada bio mladi, tehnološki napredan kandidat za budućnost. Danas sam prošlost, zvijezda je Hillary!", rekao je Obama. "Ja daleko zaostajem za njom", dodao je.

Predsjednik je također zadirkivao potpredsjednika Joea Bidena zbog njegovih navika da pipka ljude. Biden se našao u središtu pozornosti kada je masirao ramena supruge novog ministra obrane Asha Cartera na svečanosti njegove prisege.

"Joe, masira i moja ramena", rekao je Obama poigrajući se s frazom koja na engleskom znači blisku suradnju.

Također je bocnuo Walkera koji je tijekom nedavnog puta u London izbjegao odgovoriti na pitanje vjeruje li u evoluciju.

"Ja apsolutno vjerujem u teoriju evolucije, kad se radi o gay brakovima", kazao je Obama.

On se 2012. izjasnio za gay brakove nakon dugogodišnjeg razmišljanja koje je opisao kao osobnu evoluciju.

Klub i zaklada Gridiron, osnovana 1885., najstarija je novinarska organizacija u Washingtonu, a član se može postati samo pozivom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.